niedziela, 15 marca 2009

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami

Pomysł na faszerowane ziemniaczki wpadł mi do głowy, gdy rozmyślałam nad jakimś dodatkiem pasującym do pieczonego kurczaka. Razem wyszła z tego super smaczna kompozycja obiadowa.

Składniki na 4 porcje
  • 4 spore ziemniaki
  • 180-200g pieczarek
  • 1/2 cebuli (50g)
  • bułka tarta (1 łyżka = 10g u mnie wystarczyła)
  • białko z jednego kurzego jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, koperek
  • ewent. olej do podsmażenia (5g) oraz do wysmarowania formy (5g)
Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy ostrą łyżeczką lub nożem. Środki lekko przyprawiamy. Przygotowujemy farsz: siekamy pieczarki i cebulę i razem dusimy na patelni. Do farszu dodajemy przyprawy, białko oraz bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy. Wydrążone ziemniaczki napełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wierzchołkami i układamy w formie do zapieczenia. Można dodatkowo przyprawić wierzchołki. Pieczemy w temp. 200 st. C aż ziemniaczki będą rumiane i upieczone, u mnie zajęło to ok. 45 minut.

Moje uwagi

Do upieczonych ziemniaczków dołożyłam kurczaka i całość polałam winnym sosem i w takiej formie podgrzałam. Ziemniaczki wchłonęły część sosu oraz nabrały przyjemnego aromatu. Wydrążony z ziemniaczków środek użyłam natomiast do przygotowania zupy ogórkowej. No cóż..grunt to dobrze wszystko rozplanować:)

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jeden przygotowany przeze mnie ziemniaczek to 99 kcal, a w tym 4g białka, 3g tłuszczu oraz 14g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć

Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam pieczone ziemniaki...ze wszystkim dosłownie ;) Twoje wygladają baardzo apetycznie :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

świetny pomysł i zapewne niezwykle apetyczny, aż mi slinka leci

p.s. dopominam się o zamieszczenie Twojej wersji ciecierzycy w pomidorach ;)

reve82 pisze...

będzie ciecierzyca, będzie soczewica..jeszcze coś na soję wynajdę i też ją spublikuję:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

to cierpliwie czekam :)

asieja pisze...

bardzo efektowna ta kompozycja!

Anonimowy pisze...

Mmm :). Uwielbiam takie nadziewane ziemniaczki, szczególnie właśnie grzybami :) Są pyszne!