Pomysł na faszerowane ziemniaczki wpadł mi do głowy, gdy rozmyślałam nad jakimś dodatkiem pasującym do pieczonego kurczaka. Razem wyszła z tego super smaczna kompozycja obiadowa.
- 4 spore ziemniaki
- 180-200g pieczarek
- 1/2 cebuli (50g)
- bułka tarta (1 łyżka = 10g u mnie wystarczyła)
- białko z jednego kurzego jaja
- przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, koperek
- ewent. olej do podsmażenia (5g) oraz do wysmarowania formy (5g)
Ziemniaki obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy ostrą łyżeczką lub nożem. Środki lekko przyprawiamy. Przygotowujemy farsz: siekamy pieczarki i cebulę i razem dusimy na patelni. Do farszu dodajemy przyprawy, białko oraz bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy. Wydrążone ziemniaczki napełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wierzchołkami i układamy w formie do zapieczenia. Można dodatkowo przyprawić wierzchołki. Pieczemy w temp. 200 st. C aż ziemniaczki będą rumiane i upieczone, u mnie zajęło to ok. 45 minut.
Moje uwagiDo upieczonych ziemniaczków dołożyłam kurczaka i całość polałam winnym sosem i w takiej formie podgrzałam. Ziemniaczki wchłonęły część sosu oraz nabrały przyjemnego aromatu. Wydrążony z ziemniaczków środek użyłam natomiast do przygotowania zupy ogórkowej. No cóż..grunt to dobrze wszystko rozplanować:)
Kaloryczność oraz wartości odżywczeJeden przygotowany przeze mnie ziemniaczek to 99 kcal, a w tym 4g białka, 3g tłuszczu oraz 14g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
6 komentarzy:
Uwielbiam pieczone ziemniaki...ze wszystkim dosłownie ;) Twoje wygladają baardzo apetycznie :)
świetny pomysł i zapewne niezwykle apetyczny, aż mi slinka leci
p.s. dopominam się o zamieszczenie Twojej wersji ciecierzycy w pomidorach ;)
będzie ciecierzyca, będzie soczewica..jeszcze coś na soję wynajdę i też ją spublikuję:)
to cierpliwie czekam :)
bardzo efektowna ta kompozycja!
Mmm :). Uwielbiam takie nadziewane ziemniaczki, szczególnie właśnie grzybami :) Są pyszne!
Prześlij komentarz