środa, 11 marca 2009

Chałka drożdżowa

Pierwszy raz odważyłam się ją zrobić...i nawet mi wyszła. Pachnąca, mięciutka, pyszna. Idealna do białego serka i truskawkowego dżemu. Albo do nutelii. A przepis podpatrzyłam u Anulki w Słonecznej Kuchni.


Przepis podaję według oryginału

Zaczyn
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 50g świeżych drożdży
Składniki
  • 50g roztopionego, schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 600g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 150ml mleka
  • cukier waniliowy
Dodatki
  • roztrzepane jajko do posmarowania chałek
  • ewent. kruszonka: 1/3 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru, 2-3 łyżki masła (składniki ucieramy palcami tworząc drobne grudki)
  • ewent. posiekane orzechy, mak, sezam.

Sposób przygotowania

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, masło, mleko, cukry i całość mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut na gładką i elastyczną masę. ciasto będzie dość zbite.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość. Później dzielimy ciasto na 6 części - wałków i zaplatamy 2 warkocze - dwie chałki. Warkocze układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy chałki wyrosną smarujemy jajem i ewentualnie posypujemy kruszonką, makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C. W razie potrzeby w połowie pieczenia przykryć chałki papierem, by zapobiec zbytniemu przypieczeniu.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Średnio 100g upieczonej chałki według powyższego przepisu to 304 kcal, a w tym 8g białka, 6g tłuszczu oraz 54g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Brak komentarzy: