piątek, 20 marca 2009

Kotleciki z ciecierzycy

Pomysł na tą potrawę podsunęła mi znajoma z vitalijkowego forum - pinezka:) Jak już ruszyłam do pracy nad potrawą okazało się, że w kilku składnikach trzeba bądź można ją zmodyfikować. I taki odmieniony wariant Wam tutaj prezentuję.



Składniki na 18 kotlecików

  • 300g suchego ziarna ciecierzycy
  • szczypiorek z cebulką (5 sztuk) (posiekany i lekko podsmażony - w oryginale cebula)
  • łyżka oliwy do podsmażenia szczypiorku
  • posiekana natka pietruszki
  • białko z 1 jaja (tak eksperymentalnie, bo wyczytałam że i bez jajka wyjdą - w oryginale było 1,5 jajka)
  • kilka łyżek wody (moja masa wyszła bardzo zbita)
  • przyprawy: wedle uznania
Dodatkowo
  • siemię lniane do obtoczenia (ok. 2 łyżki nasion)
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)
Sposób przygotowania

Ciecierzycę namaczamy przez ok. 12 godzin w trzykrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości ziarna. Ziarno gotujemy do miękkości ok. 1 h, ok. 15 minut przed końcem gotowania doprawiamy solą lub jarzynką. Ugotowaną ciecierzycę mielimy (ja z braku maszynki użyłam blendera). Do masy dodajemy pozostałe składniki. Całość doprawiamy. Lepimy kotleciki. Gotowe kotleciki panierujemy w ziarnie siemienia lnianego i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jeden kotlecik to 76 kcal, a w tym 4g białka, 3g tłuszczu oraz 8g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

asiejka ♥ pisze...

uwielbiam takie warzywne kotleciki
dużo bardziej od mięsnych
nie tylko są smaczniejsze,
ale i więcej można wprowadzac wariacji w składnikach
u mnie dzisiaj były postne kotleciki z kaszy gryczanej, twarogu i żółtego sera,pycha

a te Twoje żółciutkie tak pięknie wyglądają
ze szczypiorkiem muszą byc pyszne
i jeszcze to siemie lniane, ach
kusisz smakami:-)

ps. dziękuję za całkiem miły komentarz
studentka pozdrawia (:

aga-aa pisze...

ja raz robiłam, ale wyszły mi bardzo suche, bo piekłam w piekarniku i tylko z moczonej a nie gotowanej soczewicy, twoja wersję musze wypróbować