Przepis na to danie wynalazłam w starej książce kucharskiej Menu - Internationalt Madleksikon "Ris og Pasta", książce którą na dniach wytargałam z antykwariatu. Zdjęcie potrawy wyglądało bardzo zachęcająco, a że akurat wszystkie składniki były pod ręką, więc pomysł na obiad sam się zrodził.
Składniki na 6 porcji
Sama robiłam z poniejszonych proporcji, a tutaj przepis podaję według oryginału.
Składniki podaję w kolejności ich użycia:
Sama robiłam z poniejszonych proporcji, a tutaj przepis podaję według oryginału.
Składniki podaję w kolejności ich użycia:
- 800g filetów rybnych
- sok z 1 cytryny
- sól
- 250ml wody
- 40g margaryny/masła
- 2 łyżki przyprawy karry
- 4 łyżki mąki
- 250ml bulionu
- 5 pomidorów
- 250g mrożonych krewetek
- 4 łyżki śmietany
- sól, biały pieprz
- 250g ryżu (u mnie brązowy, w oryginale biały)
- 450ml wody
- sól
- ewent. koperek oraz kilka sztuk krewetek do dekoracji
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 12 minut. Ściągamy z ognia i przykrywamy na kolejne 12 minut pokrywką, aby napęczniał.
Pokrojone w niewielkie kawałki filety rybne solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy ok. 6 minut. Osączamy filety, zachowując wywar. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mieszankę karry i mąki, chwilę mieszamy i dodajemy wywar z ryby oraz bulion. Powstały sos chwilkę podgrzewamy, powinien być gęsty. Pomidory obrane ze skórek i pozbawione nasion kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z rozmrożonymi krewetkami. Kilka krewetek można zachować do dekoracji. Całość podgrzewamy i dodajemy śmietanę, doprawiamy. Trzymamy w cieple.
Okrągłą formę lub miskę - ewentualnie mniejsze foremki stosowne do indywidualnej porcji przepłukujemy zimną wodą i napełniamy ryżem wciskając go w dno formy. Formę odwracamy na talerz do góry dnem. Ryż ze środka powstałej kopułki usuwamy pozostawiając spore wgłębienie, do którego wlewamy sos. Dekorujemy pozostałymi krewetkami i koperkiem. (Ja użyłam suszonego koperku, który wcześniej dodałam do sosu.)
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 396 kcal, a w tym 35g białka, 12g tłuszczu oraz 37g węglowodanów.
Pokrojone w niewielkie kawałki filety rybne solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy ok. 6 minut. Osączamy filety, zachowując wywar. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mieszankę karry i mąki, chwilę mieszamy i dodajemy wywar z ryby oraz bulion. Powstały sos chwilkę podgrzewamy, powinien być gęsty. Pomidory obrane ze skórek i pozbawione nasion kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z rozmrożonymi krewetkami. Kilka krewetek można zachować do dekoracji. Całość podgrzewamy i dodajemy śmietanę, doprawiamy. Trzymamy w cieple.
Okrągłą formę lub miskę - ewentualnie mniejsze foremki stosowne do indywidualnej porcji przepłukujemy zimną wodą i napełniamy ryżem wciskając go w dno formy. Formę odwracamy na talerz do góry dnem. Ryż ze środka powstałej kopułki usuwamy pozostawiając spore wgłębienie, do którego wlewamy sos. Dekorujemy pozostałymi krewetkami i koperkiem. (Ja użyłam suszonego koperku, który wcześniej dodałam do sosu.)
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 396 kcal, a w tym 35g białka, 12g tłuszczu oraz 37g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
3 komentarze:
ten ryżowy krąg to szczególnie mi się podoba
do krewetek nie jestem jeszcze przekonana
kiedyś też jakoś opornie patrzyłam na krewetki, kwestia skojarzeń:)ale są naprawdę smaczne i cieszę się, że się do nich przekonałam..ba nawet rodziców przekonałam:)
Bardzo fajne przepisy myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
Prześlij komentarz