Kupiłam ostatnio opakowanie gotowej mieszanki na ciasto do tarty z dodatkiem mąki graham...i tak dzisiaj mnie naszło, aby nam to danko przygotować. Robi się wręcz błyskawicznie, a wygląda bardzo efektownie, no i smacznie smakuje. Z reguły przygotowuję zwykłą masę śmietanowo-jajeczną, którą potem zalewam przygotowane nadzienie. Dziś na opakowaniu znalazłam przepis na taką masę z dodatkiem serka wiejskiego, a że serek akurat w lodówce był...to teraz już go tam nie ma, bo wylądował na naszej tarcie:)
W dzisiejszej wersji nadzienia udział wzięli (forma o średnicy 26-28 cm, 8 porcji)
Sposób przygotowania- 1 opakowanie (225g) gotowej mieszanki na ciasto do tarty
- mały brokuł (125g)
- mała żółta papryka (80g)
- kawałek pora (50g)
- 2 duże plastry szynki (50g)
- kawałek boczku (50g)
- 1 łyżka kaparów
- 3 jajka
- 200g creme fine 7% (dałam 160g kremówki 38% z konieczności zużycia, 40g creme fine)
- 200g serka wiejskiego
- przyprawy: jarzynka, pieprz czarny
Przygotowujemy ciasto na tartę, gotowym ciastem wykładamy formę. Moje ciasto nie wymaga ani wysmarowania formy, ani podpieczenia. Na ciasto wykładamy przygotowane składniki, podzielone na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wymieszaną i doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Ewentualnie wierzch posypujemy łyżką kaparów oraz kawałkami szynki lub boczku. Całość można także posypać startym żółtym serem. Pieczemy - u mnie 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Porcja w wersji dzisiejszej to 288 kcal, a w tym 10g białka, 20g tłuszczu oraz 17g węglowodanów.
3 komentarze:
z brokułami ! musiała być pyszna, poproszę o 1 kawałeczek :)
cała tarta pysznie kolorowa
ale ta masa na wierzch to mi się bardzo podoba!
połowa zjedzona, reszta na jutro...:)
Prześlij komentarz