Pomysł na tę zapiekankę zrodził się z chęci sprawdzenia czy kasza kuskus nadaje się do potrawy podawanej na słodko z masą twarogową i suszonymi owocami. Odpowiedź brzmi: nadaje się i to jak najbardziej:)
Składniki (forma 25x25cm - 6 deserowych porcji)
- 100g kaszy kuskus
- 200ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 150g suszonych moreli (20 sztuk), pokrojonych na ćwiartki
- 215g twarogu (tyle miałam)
- 50ml mleka
- 2 żółtka
- 2 białka
- słodzik sypki do smaku (lub cukier)
- 1/2 torebki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- masło
- wiórki kokosowe (ok.15g - jakieś 3 łyżki)
- cukier puder do posypania jeśli ktoś lubi bardziej słodkie potrawy
Do zagotowanego mleka wsypujemy kuskus, dodajemy trochę soli oraz cynamon i całość mieszamy. Odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (na ok.5 minut). Przygotowujemy masę twarogową: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko, 2 żółtka, słodzik do smaku i cukier waniliowy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ostrożnie do masy, lekko mieszamy. W przygotowanym naczyniu wysypanym wiórkami kokosowymi wykładamy 3/4 kaszy, na to 3/4 masy twarogowej, na masie rozkładamy warstwę z moreli. Całość przykrywami pozostałą kaszą oraz kleksami z masy twarogowej. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C. U mnie wystarczyło 10 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 227 kcal, a w tym 13g białka, 5g tłuszczu oraz 33g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
3 komentarze:
brzmi ciekawie, z suszonymi morelami nei jadłam, jedynie z śliwkami
Ooo, ciekawy pomysł :)! Wygląda apetycznie :).
zalety moreli http://kuchnia.netbird.pl/
Prześlij komentarz