Dziś zrodziła się w nas ochota na pizzę. Wyszukałam zatem przepis na ciasto, a na wierzchu wylądowała część naszych lodówkowych resztek. A potem mieliśmy małe jedzonkowe święto:)
Przepis podaję zgodnie z oryginałem
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
Dodatki - czyli czym kuchnia bogata:)
- kukurydza konserwowa
- papryka
- cebula pokrojona w paseczki, podduszona na łyżeczce oliwy
- kilka pieczarek, pokrojonych w plasterki, podduszonych na oleju pozostałym po cebuli
- ok.80g kiełbaski pokrojonej w kosteczkę
- kilka oliwek
- ser parmezan
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Domieszać posiekaną bazylię. Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować na duży placek lub dwa. Ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 0,5h do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośniętą pizzę posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). Na wierzchu ułożyć pozostałe dodatki. W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250 st. C. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy. Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizzę posypać tartym serem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił.
Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Domieszać posiekaną bazylię. Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować na duży placek lub dwa. Ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 0,5h do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośniętą pizzę posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). Na wierzchu ułożyć pozostałe dodatki. W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250 st. C. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy. Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizzę posypać tartym serem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
1/4 spodu pizzowego to 245 kcal, a w tym 6g białka, 3g tłuszczu oraz 47g węglowodanów. Reszta to kwestia ulubionych dodatków.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
3 komentarze:
ciekawe kiedy ja w końcu zrobię domową pizze, zabieram się i zabieram i zabrac nie mogę ;)
też lubimy czasem domową przygotować, chociaż zapachy z pizzerii obok tak kuszą, że częściej wybieramy spacer ;)
Mniam ;). Wygląda pysznie!
Prześlij komentarz