Z tymi kotlecikami to było tak, że najpierw upiekłam bochenek z ricottką w ramach Weekendowej Piekarni. No i jak już ten chlebek leżał upieczony to stwierdziliśmy, że fajnie by było zjeść do niego takiego mielonego kotlecika - i takim sposobem na nasz stół trafiły te oto mięsne frikadelki.
Składniki na 12 dużych/24 mniejszych kotlecików*
- 500g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki)
- 5 pieczarek, posiekanych i podduszonych na patelni
- 1 średnia cebula, starta na miazgę
- 1 jajko
- 4 łyżki otrąb (u mnie mieszanka pszennych i żytnich)
- 3 spore łyżeczki musztardy bawarskiej
- przyprawy: sól, pieprz, koperek suszony, jarzynka
- olej do zrumienienia kotlecików
Sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, całość mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jeden duży frikadelek to 114 kcal, a w tym 9g białka, 8g tłuszczu oraz 1g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz