Zamarzyły nam się domowe burgery...czyli zdrowe rumiane kotlety drobiowe w towarzystwie chrupiących warzywek, a do tego pełnoziarnista buła z sezamem. Jakież to było smaczne:) I co więcej starczy na dwa obiady. Dzisiejszy był przy kuchennym stole, ale jutro ruszamy na kwietniowy piknik z burgerami w koszyku. W tym wpisie podaję przepis na burgery, w kolejnym znajdziecie przepis na pełnoziarniste bułeczki hamburgerowe.
Składniki na 6 dużych burgerów
- 450g mielonego mięsa drobiowego
- 1 średnia cebula, starta na miazgę
- 1 jajko
- 3 łyżki otrąb (u mnie żytnie)
- 3 spore łyżeczki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz, koperek suszony, natka pietruszki, jarzynka
- olej do zrumienienia burgerów
- plaster żółtego sera lub łyżka tartego
- plaster pomidora
- plaster czerwonej cebuli
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, całość mieszamy. Formujemy burgery i podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Przed końcem pieczenia na każdy burger wykładamy porcję żółtego sera i chwilę zapiekamy. Podajemy udekorowane plastrami cebuli i pomidora, najlepiej w towarzystwie bułki hamburgerowej:)
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
3 komentarze:
fajne te burgery :) zapiszę sobie przepis :)
polecam...
http://markonzo.edu barnardos atienza http://www.iblogme.com/pressurewashers/ http://www.rottentomatoes.com/vine/showthread.php?p=17358647 http://aviary.com/artists/helzbergdiai http://www.igolf.pro/node/21730 http://blog.bakililar.az/helzbergdiamonds90/ earmark dblj
Prześlij komentarz