wtorek, 28 kwietnia 2009

Domowy fast food cz.1...burger drobiowy

Zamarzyły nam się domowe burgery...czyli zdrowe rumiane kotlety drobiowe w towarzystwie chrupiących warzywek, a do tego pełnoziarnista buła z sezamem. Jakież to było smaczne:) I co więcej starczy na dwa obiady. Dzisiejszy był przy kuchennym stole, ale jutro ruszamy na kwietniowy piknik z burgerami w koszyku. W tym wpisie podaję przepis na burgery, w kolejnym znajdziecie przepis na pełnoziarniste bułeczki hamburgerowe.



Składniki na 6 dużych burgerów

  • 450g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 średnia cebula, starta na miazgę
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb (u mnie żytnie)
  • 3 spore łyżeczki musztardy sarepskiej
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek suszony, natka pietruszki, jarzynka
  • olej do zrumienienia burgerów
Dodatkowo na każdy burger
  • plaster żółtego sera lub łyżka tartego
  • plaster pomidora
  • plaster czerwonej cebuli
Sposób przygotowania

Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, całość mieszamy. Formujemy burgery i podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Przed końcem pieczenia na każdy burger wykładamy porcję żółtego sera i chwilę zapiekamy. Podajemy udekorowane plastrami cebuli i pomidora, najlepiej w towarzystwie bułki hamburgerowej:)

Kliknij na obrazku aby powiększyć

Smacznego!

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

fajne te burgery :) zapiszę sobie przepis :)

reve82 pisze...

polecam...

Anonimowy pisze...

http://markonzo.edu barnardos atienza http://www.iblogme.com/pressurewashers/ http://www.rottentomatoes.com/vine/showthread.php?p=17358647 http://aviary.com/artists/helzbergdiai http://www.igolf.pro/node/21730 http://blog.bakililar.az/helzbergdiamonds90/ earmark dblj