środa, 8 kwietnia 2009

Prosiaczki

Prosiaczki, prosiaczki, prosiaczki, dziewczynki i chłopaczki...:) to mój ostatni szalony wypiek drożdżowy przed świętami...chodziły za mną, aż je w końcu zrobiłam i od razu mi ulżyło:) cieszą oko, do tego równie dobrze smakują. Przy okazji wykorzystałam resztę farszu, który nie zmieścił mi się na pizzę:) Przepis podaję za dorotus76. Z podanych proporcji zrobiłam aż 16 tych śmiesznych mordek, połowę z nadzieniem pieczarkowym, a połowę z nadzieniem typu na pizzę. A pomysł na prosiaczkowe dziewczynki podsunęła mi moja połówka, która stwierdziła, że chłopcy jakoś tak smutno wyglądają, więc chyba babeczek im potrzeba:)

Składniki na ciasto drożdżowe
  • 400 g mąki pszennej (musiałam podsypać jakieś 50g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

Nadzienie + oczy, noski
  • dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.
  • u mnie - wersja 1: pieczarki podsmażone na łyżeczce oleju z drobno posiekaną cebulą
  • wersja 2: kiełbaska w kosteczkę, papryka w kosteczkę, kukurydza konserwowa, starty ser gouda
  • składniki na oczy i dziurki w nosach: przykładowo pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp. (pamiętając by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku) - u mnie kapary, siemię lniane
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli z nadzieniem to o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników. Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. C, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze (przy 16 sztukach)

Prosiaczek z nadzieniem pieczarkowym (bez nadzienia wartości bardzo zbliżone) to średnio 192 kcal, a w tym 5g białka, 6g tłuszczu oraz 29g węglowodanów.

Prosiaczek z nadzieniem do pizzy (kiełbaska, warzywka, serek) to średnio 229 kcal, a w tym 8g białka, 9g tłuszczu oraz 30g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć

Smacznego!

6 komentarzy:

Ania pisze...

wyglądają świetnie, a kokardki dodają im uroku :)

Konsti pisze...

Swietny pomysl z podzialem na plcie:)
Pozdrawiam.

olalala pisze...

Świetne są ;).

reve82 pisze...

połowy już nie ma:) takie smaczne... a reszta spakowana, bo jedzie z nami w podróż do Polski..ruszamy za godzin kilka:)

Kalinka pisze...

Śliczne i jakie rumiane!!

Zwegowani.pl pisze...

widzę, że przepis Doroty robi furorę :) i słusznie! :)