piątek, 3 kwietnia 2009

Zapiekanka z kaszy kuskus z morelami

Pomysł na tę zapiekankę zrodził się z chęci sprawdzenia czy kasza kuskus nadaje się do potrawy podawanej na słodko z masą twarogową i suszonymi owocami. Odpowiedź brzmi: nadaje się i to jak najbardziej:)


Składniki (forma 25x25cm - 6 deserowych porcji)

  • 100g kaszy kuskus
  • 200ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 150g suszonych moreli (20 sztuk), pokrojonych na ćwiartki
Masa twarogowa
  • 215g twarogu (tyle miałam)
  • 50ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • słodzik sypki do smaku (lub cukier)
  • 1/2 torebki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
Do wysmarowania formy
  • masło
  • wiórki kokosowe (ok.15g - jakieś 3 łyżki)
Dodatkowo
  • cukier puder do posypania jeśli ktoś lubi bardziej słodkie potrawy
Sposób przygotowania

Do zagotowanego mleka wsypujemy kuskus, dodajemy trochę soli oraz cynamon i całość mieszamy. Odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (na ok.5 minut). Przygotowujemy masę twarogową: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko, 2 żółtka, słodzik do smaku i cukier waniliowy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ostrożnie do masy, lekko mieszamy. W przygotowanym naczyniu wysypanym wiórkami kokosowymi wykładamy 3/4 kaszy, na to 3/4 masy twarogowej, na masie rozkładamy warstwę z moreli. Całość przykrywami pozostałą kaszą oraz kleksami z masy twarogowej. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C. U mnie wystarczyło 10 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna porcja to 227 kcal, a w tym 13g białka, 5g tłuszczu oraz 33g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi ciekawie, z suszonymi morelami nei jadłam, jedynie z śliwkami

olalala pisze...

Ooo, ciekawy pomysł :)! Wygląda apetycznie :).

Anonimowy pisze...

zalety moreli http://kuchnia.netbird.pl/