Zabierałam się za ich zrobienie odkąd Iza opublikowała swoje parówki w cieście drożdżowym. Ostatnio pojawiły się one również u Konsti i wyglądały tak smacznie, więc stwierdziłam że nie ma na co czekać i tym sposobem nasza sobota zrobiła się hot - dogowa.
Przepis podaję za Konsti
Składniki na 12 sztuk (mi wyszło 13:)
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- małe parówki
- ketchup
- musztarda
- zielone oliwki
- papryka marynowana, w paseczkach
- starta podwędzona mozzarella 10% tł.
- suszona podsmażana cebulka
- mleko do posmarowania gotowych paczuszek
Rozetrzeć drożdże z cukrem i połową wody, dodać trochę mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn ruszy. Wymieszać mąkę z solą, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę i oliwę. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (to ułatwia rozwałkowywanie) i rozwałkować. Każdą część podzielić na 6 części o prostokątnym kształcie, boki prostokąta dopasować do wielkości parówek. Po jednej stronie prostokąta ułożyć na długość parówkę naciętą wzdłuż i udekorowaną musztardą lub ketchupem. Można dodać też inne nadzienie, ja przygotowałam plasterki papryki, pokrojone w ćwiartki zielone oliwki, start ser, suszoną cebulkę. Drugą połowę prostokąta lekko ponacinać i przykryć nią nadzienie. Zlepić końce. Gotowe paczuszki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Ciasto na jedną sztukę to 127 kcal, a w tym 3g białka, 1,4g tłuszczu oraz 25g węglowodanów. Pozostałe kalorie oraz BTW to kwestia nadzienia.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
2 komentarze:
Wygladaja bardzo apetycznie:)
Pyszne bułeczki :). Z takimi hot-dogami się jeszcze nie spotkałam :).
Prześlij komentarz