niedziela, 8 marca 2009

Pizzeretki

Oryginalny przepis podpatrzony na Przepisy Ani.
Jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je zrobić.
Ponieważ jest nas tylko dwoje - pozmieniałam nieco proporcje, aby nie wyszło ich zbyt wiele.
Ponieważ "liczę kalorie" zredukowałam tłuściutkie składniki na rzecz ulubionych warzywek. Moim zdaniem przepis oryginalny jedynie na tym zyskał, a ja bez obaw spałaszowałam takie dwie pizzeretki w ramach obiadu.




A tutaj już moja wersja przepisu

Składniki na ciast
o
  • 180g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania drożdży instant (3,5g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 35g masła roślinnego
  • 60 ml mleka 0 % tłuszczu
Składniki na farsz
  • 60g cebuli
  • 5g oleju (do podsmażenia cebuli)
  • 120g szynki
  • 50 g startego sera Gouda
  • 50g papryki: czerwonej i żółtej
  • 40g kukurydzy konserwowej
  • 30g białka kurzego
  • ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Wymieszać mąkę z drożdżami, dodać całe jajko, sól, cukier oraz masło rozpuszczone w niezbyt gorącym mleku. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - najlepiej w ciepłe miejsce.

Przygotować farsz: podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, paprykę oraz szynkę pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim farsz, zwinąć ciasno w roladę. Roladę pociąć na plastry grubości 3 cm.
Powstałe krążki poukładać na papierze do pieczenia. Dać wyrosnąć jeszcze ok. 15 minut, ewentualnie przed pieczeniem posmarować wierzch pizzeretek białkiem. Ja tak zrobiłam - dzięki temu ładnie błyszczały po upieczeniu.

Pizzeretki pieczemy w 180-200 st. C. około 20-25 minut (w nagrzanym piekarniku).
U mnie 10 minut w 200 st. C oraz drugie 10 minut w 180 st.C (przy włączonej funkcji termoobiegu).
Czas pieczenia i temperaturę najlepiej dostosować do możliwości swojego piekarnika:)

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Według mojego przepisu wychodzi 10 pizzeretek.
Średnio 1 pizzeretka to 148 kcal, a w tym 6,4g białka, 6,4g tłuszczu, 15,6g węglowodanów


Kliknij na obrazku aby powiększyć




Smacznego!

5 komentarzy:

skib pisze...

mmmmmmm, pizzeretki...ghlghlghhgghhh

Ania pisze...

Bardzo fajne kolorowe pizzeretki wyszły :)
Dziękuje że skorzystałaś z przepisu z mojego blogu :)
Pozdrawiam Ania

Anonimowy pisze...

pysznie to wyglada ;D To ja Cream26..niestety, nie wiadomo dlaczego zlikwidowalam konto na Vitali,ale dalej dzialam.Gratuluje Tobie tego bloga-jest swietny.Pozdrawiam:D

Anonimowy pisze...

i ciagle zagladam co tam U Ciebie na Vitali sie dzieje....Buziaczki:*

reve82 pisze...

Witaj Cream26 - ano widziałam że Cię gdzieś wcięło...ja też kiedyś zlikwidowałam konto po jakiejś półrocznej działalności, ale potem postanowiłam wrócić..i działam tam nadal...do siebie serdecznie zapraszam - obojętnie na którym portalu:)