Oryginalny przepis podpatrzony na Przepisy Ani.
Jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je zrobić.
Ponieważ jest nas tylko dwoje - pozmieniałam nieco proporcje, aby nie wyszło ich zbyt wiele.
Ponieważ "liczę kalorie" zredukowałam tłuściutkie składniki na rzecz ulubionych warzywek. Moim zdaniem przepis oryginalny jedynie na tym zyskał, a ja bez obaw spałaszowałam takie dwie pizzeretki w ramach obiadu.
Jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je zrobić.
Ponieważ jest nas tylko dwoje - pozmieniałam nieco proporcje, aby nie wyszło ich zbyt wiele.
Ponieważ "liczę kalorie" zredukowałam tłuściutkie składniki na rzecz ulubionych warzywek. Moim zdaniem przepis oryginalny jedynie na tym zyskał, a ja bez obaw spałaszowałam takie dwie pizzeretki w ramach obiadu.
A tutaj już moja wersja przepisu
Składniki na ciasto
- 180g mąki
- 1 jajko
- 1/2 opakowania drożdży instant (3,5g)
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 35g masła roślinnego
- 60 ml mleka 0 % tłuszczu
- 60g cebuli
- 5g oleju (do podsmażenia cebuli)
- 120g szynki
- 50 g startego sera Gouda
- 50g papryki: czerwonej i żółtej
- 40g kukurydzy konserwowej
- 30g białka kurzego
- ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Wymieszać mąkę z drożdżami, dodać całe jajko, sól, cukier oraz masło rozpuszczone w niezbyt gorącym mleku. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - najlepiej w ciepłe miejsce.
Przygotować farsz: podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, paprykę oraz szynkę pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim farsz, zwinąć ciasno w roladę. Roladę pociąć na plastry grubości 3 cm.
Powstałe krążki poukładać na papierze do pieczenia. Dać wyrosnąć jeszcze ok. 15 minut, ewentualnie przed pieczeniem posmarować wierzch pizzeretek białkiem. Ja tak zrobiłam - dzięki temu ładnie błyszczały po upieczeniu.
Pizzeretki pieczemy w 180-200 st. C. około 20-25 minut (w nagrzanym piekarniku).
U mnie 10 minut w 200 st. C oraz drugie 10 minut w 180 st.C (przy włączonej funkcji termoobiegu).
Czas pieczenia i temperaturę najlepiej dostosować do możliwości swojego piekarnika:)
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Przygotować farsz: podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, paprykę oraz szynkę pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim farsz, zwinąć ciasno w roladę. Roladę pociąć na plastry grubości 3 cm.
Powstałe krążki poukładać na papierze do pieczenia. Dać wyrosnąć jeszcze ok. 15 minut, ewentualnie przed pieczeniem posmarować wierzch pizzeretek białkiem. Ja tak zrobiłam - dzięki temu ładnie błyszczały po upieczeniu.
Pizzeretki pieczemy w 180-200 st. C. około 20-25 minut (w nagrzanym piekarniku).
U mnie 10 minut w 200 st. C oraz drugie 10 minut w 180 st.C (przy włączonej funkcji termoobiegu).
Czas pieczenia i temperaturę najlepiej dostosować do możliwości swojego piekarnika:)
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Według mojego przepisu wychodzi 10 pizzeretek.
Średnio 1 pizzeretka to 148 kcal, a w tym 6,4g białka, 6,4g tłuszczu, 15,6g węglowodanów
Średnio 1 pizzeretka to 148 kcal, a w tym 6,4g białka, 6,4g tłuszczu, 15,6g węglowodanów
Kliknij na obrazku aby powiększyć
5 komentarzy:
mmmmmmm, pizzeretki...ghlghlghhgghhh
Bardzo fajne kolorowe pizzeretki wyszły :)
Dziękuje że skorzystałaś z przepisu z mojego blogu :)
Pozdrawiam Ania
pysznie to wyglada ;D To ja Cream26..niestety, nie wiadomo dlaczego zlikwidowalam konto na Vitali,ale dalej dzialam.Gratuluje Tobie tego bloga-jest swietny.Pozdrawiam:D
i ciagle zagladam co tam U Ciebie na Vitali sie dzieje....Buziaczki:*
Witaj Cream26 - ano widziałam że Cię gdzieś wcięło...ja też kiedyś zlikwidowałam konto po jakiejś półrocznej działalności, ale potem postanowiłam wrócić..i działam tam nadal...do siebie serdecznie zapraszam - obojętnie na którym portalu:)
Prześlij komentarz