Może i w Walii już byliśmy z tym naszym widelcem, ale nie zdążyłam się wyrobić z tym przepisem...i on tak za mną chodził i chodził, a że kilka porów jeszcze mi się w lodówce ostało to postanowiłam je zupkowo wykorzystać. A natchnienie przyszło do mnie z tej stronki.
Moja wersja przepisu
Składniki na 4 porcje po 250ml- 350g posiekanego pora
- 100g posiekanej cebuli
- 100g startego sera mozzarella 10%
- 25g masła
- 8g mąki pszennej
- ok.750 ml bulionu (u mnie z 2 kostek)
- 75ml śmietany kremówki 38%
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy (inne wedle uznania)
- grzanki w kosteczkę
- natka pietruszki
Masło roztapiamy na patelni i podduszamy na nim cebulę ok. 5 minut. Dodajemy posiekanego pora. Dusimy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Oprószamy mąką. Całość przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy kolejne 15 minut, po czym miksujemy w blenderze. Zupę-krem ponownie stawiamy na średnim ogniu i dodajemy ser, kremówkę oraz musztardę, mieszamy aby ser się rozpuścił. Doprawiamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i małymi grzankami.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 208 kcal, a w tym 10g białka, 15g tłuszczu oraz 8g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
2 komentarze:
Lubię takie zupki :). Są świetne, a najlepsze te grzanki :). Mniam!
wiesz, ze kremy to coś dla mnie ;)
Prześlij komentarz