poniedziałek, 16 marca 2009

Ryż z pieczarkami i brokułami

Kolejna propozycja obiadowa. Jest to jedno z ulubionych dań mojego mężczyzny. A przepis przekazany mi został u cioci na imieninach:)



Składniki podstawowe
  • 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
  • duża cebula (100g)
  • 300g pieczarek
  • średni brokuł
  • olej do podsmażenia cebuli (1 łyżka)
  • przyprawy: pieprz, sól
Składniki sosu czosnkowego
  • 250ml śmietany 18%
  • 50ml jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  • zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku lub czosnek granulowany
Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i przysmażamy na oleju. Łączymy z ugotowanym ryżem. Na tej samej patelni podduszamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuł gotujemy na pół twardo. Przygotowujemy sos łącząc śmietanę z jogurtem, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu z cebulą, na wierzchu rozkładamy brokuła i pieczarki. Z podanej ilości składników wychodzą 3 warstwy. Pomiędzy kolejnymi warstwami potrawę przyozdabiamy kleksami sosu. Jak to wygląda u mnie pokazują obrazki. Całość zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Przy 6 porcjach - 1 porcja to 217 kcal, a w tym 5g białka, 10g tłuszczu oraz 26g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

8 komentarzy:

olalala pisze...

Pyszny jest taki ryż :)! Pieczarki, brokuły, a do tego jeszcze sos czosnkowy... Mniam ;)!

asieja pisze...

zielono
warzywnie
i pysznie

Joannanna pisze...

przygotowalam potrawe w ramach kulinarnego lancuszka. baaardzo smaczna polecam!
http://strefadobregosmaku.pl/index.php/2009/12/04/kulinarny-lancuszek-ryz-z-pieczarkami-i-brokulami/

Anonimowy pisze...

Zrobiłam na obiad i wyszedł dobry. Pyszny sos :) .

Anonimowy pisze...

Super proste danie i do tego bardzo smaczne:)

Anonimowy pisze...

Polecam do sosu dodać łyżkę majonezu. PYCHA

Anonimowy pisze...

Właśnie robię, ale już czuję zapach i wiem, że będzie pyszne...:) Dziękuję za przepis - pysznie, zdrowo i niezbyt kalorycznie, słowem - idealnie.

reve82 pisze...

I jak? smakowało??