Taki pomysł na smaczny obiad podsunęła mi Iwonka, która dopiero co na dniach opublikowała swoją zapiekankę. Więc sprawdziłam co też w naszej lodówce słychać...i znalazło się kilka produktów, które potem razem wylądowały w naszej zapiekance. A oto efekty tego lodówkowego mixu.
Do zrobienia tej zapiekanki posłużyły (4 porcje)
- 600g ziemniaków (9 średnich sztuk)
- 4 małe parówki (130g)
- kawałek boczku (150g)
- pieczarki (200g)
- duża cebula (100g)
- szczypiorek ( 4 sztuki)
- papryka żółta (3/4 dużej sztuki - 90g)
- kawałek papryki czerwonej marynowanej (35g)
- 2 średnie pomidory (170g), bez skórki
- kukurydza konserwowa (ok.1/3 puszki - 130g)
- 300g creme fine 7% (śmietanka do potraw na ciepło)
- 20g sera parmezan
- przyprawy: pieprz, sól, jarzynka, majeranek, mieszanka przypraw do mięs
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować na półtwardo, pokroić w plastry. Boczek pokrojony w kostkę wysmażyć na patelni, na tej samej patelni podsmażyć parówki pokrojone w kostkę lub plasterki. Pieczarki w plasterkach przesmażyć z cebulą i szczypiorem, doprawić przyprawami. Paprykę w kosteczkę, pomidory posiekane bez pestek oraz kukurydzę lekko poddusić. ( Do smażenia i podduszenia warzyw używałam tej samej patelni, korzystając z wysmażonego z boczku tłuszczu.) W formie układać wedle uznania wszystkie składniki, posypać przyprawami. Polać creme fine wymieszaną z ziołami i przyprawami, na końcu całość posypać startym serem. Zapiec. Moją zapiekankę piekłam ok. 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Ziemniaki ugotować na półtwardo, pokroić w plastry. Boczek pokrojony w kostkę wysmażyć na patelni, na tej samej patelni podsmażyć parówki pokrojone w kostkę lub plasterki. Pieczarki w plasterkach przesmażyć z cebulą i szczypiorem, doprawić przyprawami. Paprykę w kosteczkę, pomidory posiekane bez pestek oraz kukurydzę lekko poddusić. ( Do smażenia i podduszenia warzyw używałam tej samej patelni, korzystając z wysmażonego z boczku tłuszczu.) W formie układać wedle uznania wszystkie składniki, posypać przyprawami. Polać creme fine wymieszaną z ziołami i przyprawami, na końcu całość posypać startym serem. Zapiec. Moją zapiekankę piekłam ok. 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Jedna porcja to 423 kcal, a w tym 19g białka, 23g tłuszczu oraz 34g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz