piątek, 20 marca 2009

Soczewica po indyjsku

To mój pierwszy przepis jaki wypróbowałam na bazie ziarna soczewicy zielonej. Przepis ten pochodzi z książki kucharskiej Dieta South Beach - Szybkie i łatwe przepisy. I rzeczywiście danie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu, wielu składników, a gwarantuje naprawdę smaczny posiłek z nutką curry.


Składniki na 4 porcje
  • 1 szkl. suchego ziarna soczewicy zielonej
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ja przecisnęłam przez praskę)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1,5 szkl. bulionu
  • oliwa z oliwek (4 łyżeczki)
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania

W średnim garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć ok. 3 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Domieszać curry i soczewicę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować, aż soczewica będzie miękka (ok. 25 minut - zależne od świeżości ziarna). Doprawić do smaku. Tuż przed podaniem oprószyć natką pietruszki.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna porcja to 230 kcal, a w tym 16g białka, 6g tłuszczu oraz 32g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

2 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo fajna propozycja, u mnie soczewica leżała w szafce długi cza i dopiero niedawno się do niej przekonałam

reve82 pisze...

a ja mam teraz zamiar przewertować internet w poszukiwaniu innych przepisów, bo u mnie jeszcze trochę ziarna zostało