To mój pierwszy przepis jaki wypróbowałam na bazie ziarna soczewicy zielonej. Przepis ten pochodzi z książki kucharskiej Dieta South Beach - Szybkie i łatwe przepisy. I rzeczywiście danie nie wymaga od nas zbyt wiele czasu, wielu składników, a gwarantuje naprawdę smaczny posiłek z nutką curry.
Składniki na 4 porcje
Sposób przygotowania- 1 szkl. suchego ziarna soczewicy zielonej
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ja przecisnęłam przez praskę)
- 1 łyżeczka curry
- 1,5 szkl. bulionu
- oliwa z oliwek (4 łyżeczki)
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
W średnim garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć ok. 3 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Domieszać curry i soczewicę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować, aż soczewica będzie miękka (ok. 25 minut - zależne od świeżości ziarna). Doprawić do smaku. Tuż przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 230 kcal, a w tym 16g białka, 6g tłuszczu oraz 32g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
2 komentarze:
bardzo fajna propozycja, u mnie soczewica leżała w szafce długi cza i dopiero niedawno się do niej przekonałam
a ja mam teraz zamiar przewertować internet w poszukiwaniu innych przepisów, bo u mnie jeszcze trochę ziarna zostało
Prześlij komentarz