czwartek, 12 marca 2009

Maślane bułeczki z rodzynkami

Kolejny przepis podpatrzony u dorotus76. Nic dodać nic ująć. Trzeba je było po prostu upiec:)



Składniki na ok. 13 małych lub 6
dużych bułeczek
  • 75g masła roślinnego
  • 250ml mleka
  • 25g drożdży
  • 80g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g namoczonych w wodzie rodzynek
  • 1/2 roztrzepanego jajka do posmarowania
Sposób przygotowania

Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Odlać trochę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Następnie dodać resztę tłuszczu z mlekiem, cukier, sól i 3/4 przygotowanej. Wyrobić ciasto dodając resztę mąki. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek. Zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie wyrobić dodając rodzynki. Formować bułeczki i układać na papierze do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 220 st. C.

Kaloryczność i wartości odżywcze

Przy 13 małych bułeczkach - średnio 1 bułeczka to 230 kcal, a w tym 5g białka, 5g tłuszczu i 30g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

7 komentarzy:

asieja pisze...

jakie błyszczące:-)
pamiętam, że za czasów szkolnych uwielbiałam taki bułeczki z rodzynkami.
z nazwy maślane i takie też w smaku, ale dodatkowo posmarowane masłem i dżemem najlepsze na świecie
smaki dzieciństwa

reve82 pisze...

a u mnie to smaki studenckich poranków..choć wtedy zaopatrywałam się w osiedlowej piekarni:)

Bea pisze...

Sliczne!
Ewo, czy ja dobrze wyczytalam, ze mieszkasz w Danii???

reve82 pisze...

Bea - zgadza się

Bea pisze...

A moge zapytac gdzie? bo ja czasami bywam w Kopenhadze i okolicach :)

reve82 pisze...

Vejle...na Jutlandii akurat:)

Anonimowy pisze...

Piękne bułeczki :)! Są cudne, uwielbiam takie lśniące maślane bułeczki z rodzynkami zwłaszcza :). Mniam!