Składniki na ok. 13 małych lub 6 dużych bułeczek
- 75g masła roślinnego
- 250ml mleka
- 25g drożdży
- 80g cukru
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100g namoczonych w wodzie rodzynek
- 1/2 roztrzepanego jajka do posmarowania
Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Odlać trochę płynu i rozpuścić w nim drożdże. Następnie dodać resztę tłuszczu z mlekiem, cukier, sól i 3/4 przygotowanej. Wyrobić ciasto dodając resztę mąki. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek. Zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie wyrobić dodając rodzynki. Formować bułeczki i układać na papierze do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 220 st. C.
Kaloryczność i wartości odżywcze
Przy 13 małych bułeczkach - średnio 1 bułeczka to 230 kcal, a w tym 5g białka, 5g tłuszczu i 30g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
7 komentarzy:
jakie błyszczące:-)
pamiętam, że za czasów szkolnych uwielbiałam taki bułeczki z rodzynkami.
z nazwy maślane i takie też w smaku, ale dodatkowo posmarowane masłem i dżemem najlepsze na świecie
smaki dzieciństwa
a u mnie to smaki studenckich poranków..choć wtedy zaopatrywałam się w osiedlowej piekarni:)
Sliczne!
Ewo, czy ja dobrze wyczytalam, ze mieszkasz w Danii???
Bea - zgadza się
A moge zapytac gdzie? bo ja czasami bywam w Kopenhadze i okolicach :)
Vejle...na Jutlandii akurat:)
Piękne bułeczki :)! Są cudne, uwielbiam takie lśniące maślane bułeczki z rodzynkami zwłaszcza :). Mniam!
Prześlij komentarz