niedziela, 15 marca 2009

Kuleczki śląskie

Proste, łatwe danie...i szybko się robi. Były ziemniaczki, mąka też się w szafce znalazła...no i mamy pomysł na obiad. Pierwotnie miały być zwykłe kluseczki śląskie z charakterystycznym wgłębieniem, ale jakoś ten kuleczkowy ksztt bardziej mi się spodobał.


Składniki
  • ugotowane ziemniaki (100%)
  • mąka ziemniaczana (25%)
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki ucieramy, bądź mielimy na gładką masę. Wykładamy na stolnicę nadając kształt koła. Wycinamy 1/4 część masy i odkładamy na bok, a to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy, dokładamy resztę masy ziemniaczanej i lepimy ciasto. Formujemy na kształt kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy we wrzątku. Podajemy od razu po ugotowaniu okraszone podsmażoną cebulką lub po wystudzeniu i przyrumienieniu na patelni. Ja osobiście uwielbiam je w tej ostatniej wersji.

Moje uwagi

Z 600g ziemniaków (9 średnich sztuk) i 200g mąki otrzymałam 32 kuleczki śląskie.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna kuleczka śląska to 32 kalorie. Znikoma ilość tłuszczu, 0,3g białka oraz ok. 8g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jakie fajne kuleczki :). Uwielbiam takie małe cudeńka :). Takie obiady są pyszne.

asieja pisze...

jakie idealnie okrągłe Ci wyszły :-)
ja też najbardziej lubię wersję przeyrumienioną

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

śliczne te kuleczki

Anonimowy pisze...

Ja te kluseczki surowe obtaczam w bułce tartej i na patelnię. Pychotka. Smakują jak alla frytki. Pozdrawiam, Justyna