środa, 25 marca 2009

Krewetkowy wok blanding

Z ostatnich dużych zakupów spożywkowych wróciliśmy do domu z maxi-opakowaniem mrożonych krewetek. Jak już kupiłam, tak szybko jakoś o nim zapomniałam. I wczoraj moja połówka zaproponowała "a może coś z tych krewetek zrobimy?". Zatem dziś u nas było warzywnie i krewetkowo.


Składniki na ok. 5 porcji
  • 550g krewetek mrożonych
  • 600g warzywnej mieszanki wokowej (u mnie mix z dwóch różnych bukietów warzyw)
  • 2-3 łyżki przyprawy typu wok
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka masła
  • szkl. wody (bo lubimy gdy sosu jest nieco więcej:)
  • 150g pszenicy bulgur (można zastąpić ryżem, makaronem, kuskusem, co kto lubi)
  • 1 łyżeczka jarzynki
Sposób przygotowania

Bulgur gotujemy z dodatkiem jarzynki w dwukrotnie większej ilości wody przez ok. 10 minut. Mrożone krewetki przelewamy wrzątkiem i podsmażamy na maśle, doprawiamy przyprawami i dodajemy sos sojowy. Do całości dorzucamy warzywa i dusimy ok. 20 minut. Całość podlewamy ewentualnie wodą i przyprawiamy. Można zagęścić odrobiną mąki jeśli ktoś woli bardziej gęsty sos. W dzisiejszej wersji do blandingu dorzuciłam bulgur i całość wymieszałam. Można oczywiście bulgur podać osobno.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna porcja to 272 kcal, a w tym 27g białka, 2 g tłuszczu oraz 33g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

1 komentarz:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja jakos do krewetek nie mogę sie przekonać...uraz z dzieciństwa?...