Składniki na 4 porcje
- 4 jajka
- 30g szynki (u mnie o zawartości tł. 4% )
- 60g startego sera Cheddar
- 2 łyżki ketchupu (20g)
- przyprawy: sól, pieprz, koperek ( u mnie suszony)
- łyżka kukurydzy (10g)
- łyżka pokrojonej w drobną kosteczkę czerwonej papryki (15g)
- liście szpinaku (25g)
Przygotowujemy mini-farsz: siekamy drobno wędlinę (można zostawić kilka paseczków wędliny do dekoracji - ja zrumieniłam je na teflonie), dodajemy starty ser oraz ketchup. Całość mieszamy. Wbijamy po jednym jajku do 4 foremek, uważamy aby żółto się nie rozlało. Możemy lekko przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu rozkładamy farsz. Foremki wstawiamy do garnka o szerokim dnie napełnionego wodą, tak aby sięgała ona do ok. 3/4 wysokości foremek i gotujemy ok.12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Gotowe dekorujemy koperkiem oraz zrumienionymi paseczkami wędliny.
Moje uwagi
Moje uwagi
Aby podać je na ciepło trzymałam gotowe w nagrzanym piekarniku, co nadało ich powierzchni odrobinę chrupkości. I więcej atrakcyjności:) I właśnie taką wersję Wam polecam.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 139 kcal, a w tym 11,5g białka, 9,5g tłuszczu oraz 1,5g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
5 komentarzy:
świetne foremki
a co za tym idzie - świetne jajeczne danie :-)
miała być muffinkowa forma ale wszędzie je wyprzedali więc trafiły się foremki..fajne są bo można je swobodnie wyginać, nie trzeba smarować w środku i wszystko swobodnie można wyciągnąć...a teraz planuję zakupić silikonowe serducho...taką większą formę..ale czekam aż ceny spadną:)
Świetny sposób na proste jaje ;)
Fajny sposób na jaja :). I rewelacyjne foremki! Też używam tych silikonowych i jestem z efektów bardo zadowolona :). Nawet zaraz na bloga coś wstawię z użyciem tych foremek :).
Rzeczywiście, na Durszlaku mogę obejrzeć Twój przepis. Faktycznie Twoja potrawa jest przygotowana z fantazją :) Bardzo pysznie się zapowiada.
Prześlij komentarz