Tym razem ja, widelec i Holandia na słodko. Niby ciasto, ale brak mu konkretnego spodu, więc je się łyżeczką z talerzyka. Niby nic specjalnego: jabłka, trochę cukru, cynamon i kruszonka, ale smakuje niesamowicie. Kruszonka podczas pieczenia lekko karmelizuje się na wierzchu, a jabłka cudownie przesiąkają smakiem cynamonu - po prostu pycha :) Jeszcze ciepły deser podaliśmy z lodami.
Składniki na 8 porcji (forma o średnicy 26-28 cm)
Warstwa cynamonowa
- 5 dużych jabłek typu Granny Smith, obranych, bez pestek i pokrojonych w plasterki (dałam jakieś zielone jabłuszka - może dlatego tyle soku puściły)
- 100g cukru
- 15g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g cukru
- 60g mąki
- 115g twardej margaryny
Jabłka układamy w formie. Mieszamy pozostałe składniki warstwy cynamonowej (bez soku) i mieszanką oprószamy jabłka. Na końcu spryskujemy sokiem z cytryny. Margarynę siekamy ze składnikami kruszonki i pokrywamy wierzch naszego ciasta. Formę owijamy papierem do pieczenia, dość szczelnie - od dołu i góry, aby zabezpieczyć piekarnik przed ewentualnie uciekającym sokiem jabłkowym. Ja zawinęłam w dwa arkusze papieru do pieczenia ułożonego na krzyż, końcówki papieru podwinęłam. Jak to wyglądało na końcu pokazują zdjęcia. Pieczemy przez 1h w nagrzanym do temperatury 220 st. C piekarniku. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, rozcinamy pakunek i studzimy. Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia nie wolno odkrywać ciasta.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Jedna porcja to 267 kcal, a w tym 1,25g białka, 11,25g tłuszczu oraz 39,8g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
4 komentarze:
Jak dla mnie - pychota! Pozdrawiam.
ale to musiało byc cudowne
jabłka z kruszonką na ciepło,
a do tego lody
ach..
ano było...a do tego sama zjadłam większość..eh niegrzeczna ja..:)ale jak mi błogo było:)
Dziewczyno, jak Ty kusisz :)! Musi smakować bosko, oj, ale mi teraz ochoty narobiłaś :)...
Prześlij komentarz