wtorek, 31 marca 2009

Dutch Apple Pie

Tym razem ja, widelec i Holandia na słodko. Niby ciasto, ale brak mu konkretnego spodu, więc je się łyżeczką z talerzyka. Niby nic specjalnego: jabłka, trochę cukru, cynamon i kruszonka, ale smakuje niesamowicie. Kruszonka podczas pieczenia lekko karmelizuje się na wierzchu, a jabłka cudownie przesiąkają smakiem cynamonu - po prostu pycha :) Jeszcze ciepły deser podaliśmy z lodami.



Składniki na 8 porcji (forma o średnicy 26-28 cm)

Warstwa cynamonowa
  • 5 dużych jabłek typu Granny Smith, obranych, bez pestek i pokrojonych w plasterki (dałam jakieś zielone jabłuszka - może dlatego tyle soku puściły)
  • 100g cukru
  • 15g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
  • 100g cukru
  • 60g mąki
  • 115g twardej margaryny
Sposób przygotowania

Jabłka układamy w formie. Mieszamy pozostałe składniki warstwy cynamonowej (bez soku) i mieszanką oprószamy jabłka. Na końcu spryskujemy sokiem z cytryny. Margarynę siekamy ze składnikami kruszonki i pokrywamy wierzch naszego ciasta. Formę owijamy papierem do pieczenia, dość szczelnie - od dołu i góry, aby zabezpieczyć piekarnik przed ewentualnie uciekającym sokiem jabłkowym. Ja zawinęłam w dwa arkusze papieru do pieczenia ułożonego na krzyż, końcówki papieru podwinęłam. Jak to wyglądało na końcu pokazują zdjęcia. Pieczemy przez 1h w nagrzanym do temperatury 220 st. C piekarniku. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, rozcinamy pakunek i studzimy. Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia nie wolno odkrywać ciasta.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jedna porcja to 267 kcal, a w tym 1,25g białka, 11,25g tłuszczu oraz 39,8g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!


4 komentarze:

Konsti pisze...

Jak dla mnie - pychota! Pozdrawiam.

asieja pisze...

ale to musiało byc cudowne
jabłka z kruszonką na ciepło,
a do tego lody
ach..

reve82 pisze...

ano było...a do tego sama zjadłam większość..eh niegrzeczna ja..:)ale jak mi błogo było:)

olalala pisze...

Dziewczyno, jak Ty kusisz :)! Musi smakować bosko, oj, ale mi teraz ochoty narobiłaś :)...