środa, 11 marca 2009

Drożdżówki z dżemem

Wypatrzyłam je u dorotus76. Wydrukowałam sobie przepis i pomaszerowałam do kuchni. I tak oto powstały moje pierwsze drożdżówki - lekko koślawe, z nadzieniem które jakimś sposobem nie chciało zostać w miejscu, w którym je umieściłam. Ale jakaż ja byłam dumna, gdy wyjmowałam je z piekarnika. I nic to że koślawe, za to jakie pyszne.



Moja wersja prze
pisu

Składniki na 6 małych drożdżówek
  • 250g mąki pszennej
  • 40g masła roślinnego
  • 125ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • dżem
  • 1/2 jajka do posmarowania
Sposób przygotowania

Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, w miksturze rozpuścić drożdże. Całość połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć na placek nadzienie i zwinąć w roladę. Roladę pokroić na 6 części, ułożyć je na papierze do pieczenia zachowując spore odstępy. Na środku każdej drożdżówki zrobić podłużne wgniecenie zgodne z kierunkiem wcześniejszego cięcia rolady, tak aby brzegi ciasta u góry zbliżyły się ku sobie. Tak przygotowaną blachę odstawić jeszcze na ok. 15 minut. Lekko wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 220 st. C przez 10 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Kaloryczność i wartości odżywcze

Średnio 1 drożdżówka według mojego przepisu to 320 kcal, a w tym 5g białka, 6g tłuszczu oraz 60g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Są piękne :). Też mam na nie smaka i jutro przy robieniu drożdżówek klasycznych zrobię parę takich :). A w którym miejscu są one koślawe to ja nie widzę ;)...

reve82 pisze...

To ja jutro się wpraszam na drożdżówkę:)