Wypatrzyłam je u dorotus76. Wydrukowałam sobie przepis i pomaszerowałam do kuchni. I tak oto powstały moje pierwsze drożdżówki - lekko koślawe, z nadzieniem które jakimś sposobem nie chciało zostać w miejscu, w którym je umieściłam. Ale jakaż ja byłam dumna, gdy wyjmowałam je z piekarnika. I nic to że koślawe, za to jakie pyszne.
Składniki na 6 małych drożdżówek
- 250g mąki pszennej
- 40g masła roślinnego
- 125ml mleka
- 15g świeżych drożdży
- 40g cukru
- szczypta soli
- dżem
- 1/2 jajka do posmarowania
Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, w miksturze rozpuścić drożdże. Całość połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć na placek nadzienie i zwinąć w roladę. Roladę pokroić na 6 części, ułożyć je na papierze do pieczenia zachowując spore odstępy. Na środku każdej drożdżówki zrobić podłużne wgniecenie zgodne z kierunkiem wcześniejszego cięcia rolady, tak aby brzegi ciasta u góry zbliżyły się ku sobie. Tak przygotowaną blachę odstawić jeszcze na ok. 15 minut. Lekko wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 220 st. C przez 10 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Kaloryczność i wartości odżywcze
Średnio 1 drożdżówka według mojego przepisu to 320 kcal, a w tym 5g białka, 6g tłuszczu oraz 60g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
2 komentarze:
Są piękne :). Też mam na nie smaka i jutro przy robieniu drożdżówek klasycznych zrobię parę takich :). A w którym miejscu są one koślawe to ja nie widzę ;)...
To ja jutro się wpraszam na drożdżówkę:)
Prześlij komentarz