Jestem taka dumna z tego przepisu:) smakuje właśnie tak jak powinno smakować indyjskie jedzenie, które zapamiętałam z wakacji i do którego z ochotą wracam dzięki słoiczkom Uncle Bean's. Ale od zawsze marzyło mi się przygotowanie tego dania od początku do końca...I w końcu mi się udało! Inspiracja za www.indianfoodforever.com
Składniki
1/4 łyżeczki zmiażdżonych liści laurowych
1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 i 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Zmiksować jogurt, migdały, przyprawy oraz pomidory. Kurczaka pociąć w kostkę i lekko przysmażyć na oleju. Przełożyć do głębokiego rondla lub woka. Zalać blandingiem jogurtowo-pomidorowym. Na patelni rozpuścić masło i poddusić na nim cebulę, dodać całość do kurczaka. Wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać kurkumę oraz wiórki kokosowe, ewentualnie dodatkowo przyprawić. Na końcu domieszać kolendrę i śmietanę (ja pominęłam, bo indian korma wyszła mi idealna czyli taka jaką pamiętam, a kolendry nie miałam.) Podawać np. z pieczywem naan.
- 150ml jogurtu naturalnego
- 50g zmielonych migdałów
- 400g pomidorów z puszki
- przyprawy
1/4 łyżeczki zmiażdżonych liści laurowych
1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 i 1/4 łyżeczki soli
- 500g piersi z kurczaka
- 75g masła
- 1 łyżka oleju
- 2 średnie posiekane cebule
- 2 łyżki świeżej kolendry (pominęłam)
- 4 łyżki śmietany (pominęłam)
- dodatkowo dałam wiórki kokosowe oraz łyżeczkę kurkumy, aby potrawa nabrała ładnego żółtego koloru
Sposób przygotowania
Zmiksować jogurt, migdały, przyprawy oraz pomidory. Kurczaka pociąć w kostkę i lekko przysmażyć na oleju. Przełożyć do głębokiego rondla lub woka. Zalać blandingiem jogurtowo-pomidorowym. Na patelni rozpuścić masło i poddusić na nim cebulę, dodać całość do kurczaka. Wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać kurkumę oraz wiórki kokosowe, ewentualnie dodatkowo przyprawić. Na końcu domieszać kolendrę i śmietanę (ja pominęłam, bo indian korma wyszła mi idealna czyli taka jaką pamiętam, a kolendry nie miałam.) Podawać np. z pieczywem naan.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
4 komentarze:
Rewelacja !! Robiłam, polecam! ;) świetnie że trafiłam na Twój blog
cieszę się, że smakowało...ja wciąż uwielbiam takie indyjskie klimaty w kuchni
Danie jest swietne!!! robilam juz kilka razy! :D
Nam też smakuje:)
Prześlij komentarz