piątek, 11 września 2009

Indian Korma

Jestem taka dumna z tego przepisu:) smakuje właśnie tak jak powinno smakować indyjskie jedzenie, które zapamiętałam z wakacji i do którego z ochotą wracam dzięki słoiczkom Uncle Bean's. Ale od zawsze marzyło mi się przygotowanie tego dania od początku do końca...I w końcu mi się udało! Inspiracja za www.indianfoodforever.com



Składniki
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 50g zmielonych migdałów
  • 400g pomidorów z puszki
  • przyprawy
1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki zmiażdżonych liści laurowych
1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 i 1/4 łyżeczki soli

  • 500g piersi z kurczaka
  • 75g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 2 łyżki świeżej kolendry (pominęłam)
  • 4 łyżki śmietany (pominęłam)
  • dodatkowo dałam wiórki kokosowe oraz łyżeczkę kurkumy, aby potrawa nabrała ładnego żółtego koloru

Sposób przygotowania

Zmiksować jogurt, migdały, przyprawy oraz pomidory. Kurczaka pociąć w kostkę i lekko przysmażyć na oleju. Przełożyć do głębokiego rondla lub woka. Zalać blandingiem jogurtowo-pomidorowym. Na patelni rozpuścić masło i poddusić na nim cebulę, dodać całość do kurczaka. Wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać kurkumę oraz wiórki kokosowe, ewentualnie dodatkowo przyprawić. Na końcu domieszać kolendrę i śmietanę (ja pominęłam, bo indian korma wyszła mi idealna czyli taka jaką pamiętam, a kolendry nie miałam.) Podawać np. z pieczywem naan.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

5 komentarzy:

Homer J. Fong pisze...

More.

Paulina pisze...

Rewelacja !! Robiłam, polecam! ;) świetnie że trafiłam na Twój blog

reve82 pisze...

cieszę się, że smakowało...ja wciąż uwielbiam takie indyjskie klimaty w kuchni

Anonimowy pisze...

Danie jest swietne!!! robilam juz kilka razy! :D

reve82 pisze...

Nam też smakuje:)