piątek, 18 września 2009

Chińska sałatka z pekinki

Przepis pochodzi z opakowania po oleju sezamowym Tao Tao. Sałatka według tej receptury jest naprawdę smaczna i taka inna od naszych rodzimych kompozycji, które zazwyczaj podajemy do obiadu. Ma lekko orzechowy smak dzięki dodaniu orzeszków, ale i sezamowy aromat dzięki tym kilku kroplom oleju. Polecam do wypróbowania.



Składniki na oko/robimy według zapotrzebowania
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kawałek czerwonej papryki
  • garść orzeszków ziemnych
Dodatki smakowe
  • sól
  • cukier
  • mielony imbir
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
Sposób przygotowania

Kapustę pekińską tniemy na paseczki, dodajemy sól i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, obrane orzeszki ziemne dzielimy na połówki. Do sałatki dodajemy paprykę i orzeszki. Doprawiamy octem i olejem oraz szczyptą imbiru. Całość mieszamy. Podajemy schodzoną (poleca się potrzymać ok.30 minut w lodówce).

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Brak komentarzy: