Przepis pochodzi z opakowania po oleju sezamowym Tao Tao. Sałatka według tej receptury jest naprawdę smaczna i taka inna od naszych rodzimych kompozycji, które zazwyczaj podajemy do obiadu. Ma lekko orzechowy smak dzięki dodaniu orzeszków, ale i sezamowy aromat dzięki tym kilku kroplom oleju. Polecam do wypróbowania.
Składniki na oko/robimy według zapotrzebowania
- kilka liści kapusty pekińskiej
- kawałek czerwonej papryki
- garść orzeszków ziemnych
Dodatki smakowe
- sól
- cukier
- mielony imbir
- olej sezamowy
- ocet ryżowy
Sposób przygotowania
Kapustę pekińską tniemy na paseczki, dodajemy sól i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, obrane orzeszki ziemne dzielimy na połówki. Do sałatki dodajemy paprykę i orzeszki. Doprawiamy octem i olejem oraz szczyptą imbiru. Całość mieszamy. Podajemy schodzoną (poleca się potrzymać ok.30 minut w lodówce).
Kapustę pekińską tniemy na paseczki, dodajemy sól i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, obrane orzeszki ziemne dzielimy na połówki. Do sałatki dodajemy paprykę i orzeszki. Doprawiamy octem i olejem oraz szczyptą imbiru. Całość mieszamy. Podajemy schodzoną (poleca się potrzymać ok.30 minut w lodówce).
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz