sobota, 12 września 2009

Błyskawiczna sałatka z tuńczykiem

Łatwa i prosta o niedużej liczbie składników, a zarazem sycąca i zdrowa. Dodatkowo jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Smaczny sposób na podanie tuńczyka.



Składniki
  • woreczek ugotowanego wcześniej ryżu brązowego (z dodatkiem soli)
  • 5 plastrów ananasa w syropie (200g)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (200g)
  • puszka tuńczyka w wodzie (140g) (może być rozdrobniony, u mnie w kawałkach)
  • 100 ml Miracel Whip (zamiennik majonezu; można użyć oczywiście tradycyjnego majonezu lub mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek
Sposób przygotowania

Pokrojone ananasy, kawałki tuńczyka, odsączoną kukurydzę łączymy z ryżem. Dodajemy "majonez", lekko mieszamy. Całość doprawiamy.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Cała sałatka przygotowana według powyższego przepisu to 960 kcal, a w tym 50g białka, 11g tłuszczu oraz 161g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

Brak komentarzy: