To moje trzecie muffiny w karierze kuchareczki. Były już owsiane, mocno czekoladowe, a teraz przyszedł czas na smak toffi. Oryginalny przepis pochodzi z tej stronki. Swoje muffinki wzbogaciłam jedynie o tabliczkę czekolady toffi, gdyż uwielbiam ten smak. Wyszły naprawdę smaczne kruche muffiny z kawałkami czekolady.
Składniki na 12 muffinek
- 100g masła (u mnie niskotłuszczowe)
- 2/3 szkl. cukru (100g)
- 1/2 szkl. mleka (125ml)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej (300g)
- aromat waniliowy
- duże jajko
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka kakao w proszku
- tabliczka posiekanej czekolady toffi
Masło, cukier i mleko podgrzewamy i lekko karmelizujemy. Jak lekko zgęstnieje i ściemnieje dodajemy kawę i kakao. Całość wymieszać i wystudzić. Dodać do powstałego płynu całe jajo oraz kilka kropli aromatu. Składniki suche tj. mąkę, proszek, sól oraz posiekaną czekoladę wymieszać i dodać do tej mieszanki płyn toffi. Całość delikatnie wymieszać, masa ma być grudkowata, będzie dość zbita. Rozdzielić do foremek. Piec około 20 minut w temp. 180 st. C.
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Kaloryczność oraz wartości odżywcze
Średnio na jedną muffinkę z nutką toffi przypada 206 kcal, a w tym 4g białka, 7g tłuszczu oraz 32g węglowodanów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
2 komentarze:
Cudowne muffinki :). Uwielbiam toffi. Aż dziwne, że tak dawno nic z toffi nie robiłam :).
Przepis polecam, choć wciąż szukam Tej Jednej Jedynej Cudownej Muffinki
Prześlij komentarz