piątek, 4 września 2009

Grochówka z kiełbaską

Grochówka - jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesiennym. Bardzo sycąca i taka aromatyczna, że nie odmówię dokładki. Moją zupkę przygotowuję na bulionie w proszku bądź w kostkach - to taka szybka wersja. Jeśli natomiast mam więcej czasu to wywar gotuję na żeberkach. Obie wersje są pyszne.



Składniki

ok.2 litry wody (w dwóch ratach, bo część groch wypija:)
bulion warzywny w proszku
2 szklanki grochu łuskanego w połówkach
4 kiełbaski
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
2 spore ziemniaki
łyżka przecieru pomidorowego (mam otwarty słoiczek więc dodaję gdzie się da:)
przyprawy: jarzynka, maggi, majeranek, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania

Z wody i bulionu (plus ziele angielskie, liść laurowy) przygotowujemy wywar. Na gotujący się wywar wrzucamy połówki grochu i gotujemy (ok.20 minut). W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę i ziemniaki: myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotującego się grochu. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Całość doprawiamy do smaku. Ewentualnie podlewamy wodą jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy jeszcze jakieś 20-30 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Smacznego!

Brak komentarzy: