poniedziałek, 28 września 2009

Klopsiki w pieczarkowym sosie

Od kilku miesięcy moje obiady jadam w pracy, lecz nie korzystam z oferty stołówki. Sama przygotowuję w domu swoje posiłki potem jedynie podgrzewam je w mikrofali. Jestem wtedy pewna tego co ląduje na moim talerzu. Nie ma tu mowy o wielkich kulinarnych odkryciach, są za to posiłki sycące, które łatwo mogę przenieść w pojemniczku. Ostatnio raczyłam się tymi o to klopsikami:)



Składniki
  • klopsiki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (mięso + przyprawy - całość ugotowana na parze)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 średnia cebula
  • kilkanaście pieczarek
  • kawałek pora
  • przyprawy: jarzynka, pieprz ziołowy, suszony koperek, listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina mąki i jogurtu naturalnego do zagęszczenia i zabielenia
Sposób przygotowania

Z mięsa doprawionego przyprawami lepimy okrągłe kuli, które gotujemy na parze. Gotowe klopsiki przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podduszamy posiekanego pora i cebulę oraz kilka posiekanych kapeluszy i wszystkie nóżki pieczarek. Resztę pieczarek pokrojoną w plastry na razie odkładamy na bok. Do uduszonych pieczarek dodajemy trochę przypraw i szklankę wody, chwilę podgrzewamy, a potem miksujemy na krem. Krem dodajemy do klopsików, ewentualnie podlewamy wodą i dodajemy resztę pociętych pieczarek. Całość doprawiamy i trzymamy na ogniu, aby się udusiło. Na końcu można sos zagęścić odrobiną mąki i zabielić łyżką jogurtu naturalnego.
Podajemy np. z ugotowaną kaszą gryczaną i buraczkami ze słoika.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

piątek, 25 września 2009

Polędwiczka w gulaszu

W zamrażarce odkryłam jedną niewielką polędwiczkę - jakieś 300g, więc wielkiego kulinarnego cudowania z nią nie było tylko rozmroziłam, pokroiłam na plastry i przyrządziłam na niej smaczny gulasz.



Składniki
  • mała wieprzowa polędwiczka
  • duża papryka
  • kilka pieczarek
  • przyprawa do gulaszu w proszku
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka papryka... tak aby było lekko pikantnie
  • olej do podsmażenia
Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki, w plastry lub kostkę. Obsypujemy przyprawami i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Całość zalewamy szklanką wody. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dodajemy do mięsa. Przyprawę do gulaszu (ja użyłam ok. 3 łyżeczek) rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do całości. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Zostawiamy na średnim ogniu, aby całość nam się udusiła. Ewentualnie podlewamy wodą lub zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzoną uprzednio w wodzie. Podajemy np. z ugotowaną gryczaną kaszą.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

środa, 23 września 2009

Sałatka - gyros

Jest to ulubiona sałatka mojej połówki, więc i często ją robię. Z reguły korzystam przy tym z sezonowych warzywek lub tych, które akurat znajdują się w lodówce, a takie "gotowanie" to ja lubię.



Składniki wersji dzisiejszej:)
  • kapusta pekińska - 12 mniejszych liści, pokrojone w cienkie paski
  • kawałek pora, posiekany w paseczki
  • kawałek cebuli, posiekana w kostkę
  • duża pierś z kurczaka ok.450g, pokrojona w małą kostkę, obsmażona na patelni i przyprawiona przyprawą gyros
  • przyprawa gyros - ilość "na oko"
  • 1 średnia papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • marynowane pieczarki, 1/2 słoiczka w plasterkach
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 50g sera cheddar, starkowany
  • 20g sera mozzarella, starkowany
Sos
  • 250ml majonezu ( u mnie Miracel Whip) ilość podaję "na oko"
  • 100ml ketchupu - ilość podaję "na oko"
Sposób przygotowania

Składniki sosu mieszamy ze sobą. Składniki sałatki układamy warstwami, choć warstwy się mieszają (porównaj obrazki). U mnie na dole jest 1/4 kapusty, następnie 1/3 pora z cebulą, a potem garściami sypię po 1/3 kolejnych składników, całość przykrywam warstwą sosu majonezowo-ketchupowego, a potem znowu układam warstwę z 1/4 kapusty i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnie warstwy u mnie do kapusta pokryta sosem i wierzch posypany mieszanką serów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć






Smacznego!



niedziela, 20 września 2009

Muffinki z nutką toffi

To moje trzecie muffiny w karierze kuchareczki. Były już owsiane, mocno czekoladowe, a teraz przyszedł czas na smak toffi. Oryginalny przepis pochodzi z tej stronki. Swoje muffinki wzbogaciłam jedynie o tabliczkę czekolady toffi, gdyż uwielbiam ten smak. Wyszły naprawdę smaczne kruche muffiny z kawałkami czekolady.




Składniki na 12 muffinek
  • 100g masła (u mnie niskotłuszczowe)
  • 2/3 szkl. cukru (100g)
  • 1/2 szkl. mleka (125ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej (300g)
  • aromat waniliowy
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kakao w proszku
  • tabliczka posiekanej czekolady toffi
Sposób przygotowania

Masło, cukier i mleko podgrzewamy i lekko karmelizujemy. Jak lekko zgęstnieje i ściemnieje dodajemy kawę i kakao. Całość wymieszać i wystudzić. Dodać do powstałego płynu całe jajo oraz kilka kropli aromatu. Składniki suche tj. mąkę, proszek, sól oraz posiekaną czekoladę wymieszać i dodać do tej mieszanki płyn toffi. Całość delikatnie wymieszać, masa ma być grudkowata, będzie dość zbita. Rozdzielić do foremek. Piec około 20 minut w temp. 180 st. C.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Średnio na jedną muffinkę z nutką toffi przypada 206 kcal, a w tym 4g białka, 7g tłuszczu oraz 32g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

sobota, 19 września 2009

Ziemniaczane talarki z piekarnika

Raczej rzadko jadamy ziemniaczki. W Polsce owszem, ale tutaj w DK może raz na 3 miesiące witają na naszym stole. Ale jak już są to najchętniej z piekarnika. Te ziemniaczki robię na dwa sposoby. Jeśli kupuję surowe to obieram, kroję na talarki, doprawiam i wszystko wrzucam do glinianego garnka i tak zapiekam, najpierw pod pokrywą, a potem bez. Nie dodaję wówczas żadnych tłuszczów. Ziemniaczki są z wierzchu chrupiące, a w środku jeszcze lekko wilgotne. Pycha! Dziś natomiast przedstawiam drugi sposób - korzystam jeśli przykładowo kupuję ziemniaczki mrożone w talarkach.


Składniki
  • torba mrożonych talarków ziemniaczanych
  • przyprawy i zioła: tym razem dałam trochę indyjskiej przyprawy, sól oraz majeranek
  • olej do lekkiego przetarcia blachy piekarnikowej
Sposób przygotowania

Blachę piekarnikową smarujemy lekko olejem. Rozkładamy na niej jeszcze zamrożone talarki. Obsypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy do rozgrzanego do 225 st. C piekarnika. Moje piekły się ok. 30 minut, ale warto sprawdzać czy ziemniaczki nie są gotowe wcześniej. Przypominam, że takie sklepowe ziemniaczki są poddane wcześniejszej obróbce.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

piątek, 18 września 2009

Chińska sałatka z pekinki

Przepis pochodzi z opakowania po oleju sezamowym Tao Tao. Sałatka według tej receptury jest naprawdę smaczna i taka inna od naszych rodzimych kompozycji, które zazwyczaj podajemy do obiadu. Ma lekko orzechowy smak dzięki dodaniu orzeszków, ale i sezamowy aromat dzięki tym kilku kroplom oleju. Polecam do wypróbowania.



Składniki na oko/robimy według zapotrzebowania
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kawałek czerwonej papryki
  • garść orzeszków ziemnych
Dodatki smakowe
  • sól
  • cukier
  • mielony imbir
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
Sposób przygotowania

Kapustę pekińską tniemy na paseczki, dodajemy sól i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, obrane orzeszki ziemne dzielimy na połówki. Do sałatki dodajemy paprykę i orzeszki. Doprawiamy octem i olejem oraz szczyptą imbiru. Całość mieszamy. Podajemy schodzoną (poleca się potrzymać ok.30 minut w lodówce).

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

czwartek, 17 września 2009

Pasztet z grochu

Wśród moich ziarenek znalazłam spore ilości grochu, na którego przyrządzenie wciąż brakowało mi pomysłu. I tu z pomocą przyszła zwykła wyszukiwarka przepisów - takim sposobem trafiłam na wiele wersji pasztetu z grochu. W końcu zdecydowałam się na ten przepis, choć kilka innych mam odłożonych "do zrobienia".



Składniki
  • 1/2 kg grochu (u mnie łuskany w połówkach więc nie musiałam go wcześniej namaczać)
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 25 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por
  • 1/2 szklanki razowej mąki
  • bułka do formy
  • olej
  • przyprawy: jarzynka, pieprz, sos sojowy


Sposób przygotowania

Groch zalać wodą na osiem godzin, jeśli mamy groch w połówkach to od razu można gotować. Osobno ugotować ryż i kaszę. Obrać cebulę, czosnek i pieczarki. Drobno pokroić. Włoszczyznę zetrzeć. Na oliwie zarumienić: cebulę, czosnek, pieczarki i włoszczyznę. Groch wystarczy przetrzeć przez sito a resztę składników zmielić i połączyć z grochem, ryżem i kaszą. (Część lub całość kaszy i ryżu również można zmielić.) Przyprawić do smaku, zagęścić mąką jeśli trzeba. Formę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wypełnić masą pasztetową. Można posmarować roztrzepanym jajem i obsypać ziarnami (u mnie sezam i orzechy pinii). Piec w 180 st.C. Ja piekłam jakieś 40 minut, licząc od włożenia pasztetu do zimnego piekarnika.

Smacznego!

poniedziałek, 14 września 2009

Kurczak na białym winie

Przedstawiam przepis z pierwszego testowania mojego rzymskiego garnka. Oryginał opublikowano na stronie producenta.



Składniki na 4-6 porcji
  • 1 kurczak (1,5kg)
  • 2 łyżki masła (70g Flory Light)
  • 1 łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie suszone)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu (u mnie z kostki)

Sposób przygotowania

Kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie wycieramy go do sucha. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie smarujemy kurczaka wewnątrz i z zewnątrz mieszaniną masła i przypraw. Wkładamy tak przygotowanego kurczaka do wcześniej namoczonego wodą rzymskiego garnka. Polewamy kurczaka winem i bulionem i wkładamy go do piekarnika na ok. 75 do 90 minut.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze (przy 6 porcjach)

Porcja zawiera średnio 320 kcal, a w tym 30g białka, 20g tłuszczu oraz 1g węglowodanów.


Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

sobota, 12 września 2009

Błyskawiczna sałatka z tuńczykiem

Łatwa i prosta o niedużej liczbie składników, a zarazem sycąca i zdrowa. Dodatkowo jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Smaczny sposób na podanie tuńczyka.



Składniki
  • woreczek ugotowanego wcześniej ryżu brązowego (z dodatkiem soli)
  • 5 plastrów ananasa w syropie (200g)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (200g)
  • puszka tuńczyka w wodzie (140g) (może być rozdrobniony, u mnie w kawałkach)
  • 100 ml Miracel Whip (zamiennik majonezu; można użyć oczywiście tradycyjnego majonezu lub mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek
Sposób przygotowania

Pokrojone ananasy, kawałki tuńczyka, odsączoną kukurydzę łączymy z ryżem. Dodajemy "majonez", lekko mieszamy. Całość doprawiamy.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Cała sałatka przygotowana według powyższego przepisu to 960 kcal, a w tym 50g białka, 11g tłuszczu oraz 161g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

piątek, 11 września 2009

Indian Korma

Jestem taka dumna z tego przepisu:) smakuje właśnie tak jak powinno smakować indyjskie jedzenie, które zapamiętałam z wakacji i do którego z ochotą wracam dzięki słoiczkom Uncle Bean's. Ale od zawsze marzyło mi się przygotowanie tego dania od początku do końca...I w końcu mi się udało! Inspiracja za www.indianfoodforever.com



Składniki
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 50g zmielonych migdałów
  • 400g pomidorów z puszki
  • przyprawy
1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki zmiażdżonych liści laurowych
1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 i 1/4 łyżeczki soli

  • 500g piersi z kurczaka
  • 75g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 2 łyżki świeżej kolendry (pominęłam)
  • 4 łyżki śmietany (pominęłam)
  • dodatkowo dałam wiórki kokosowe oraz łyżeczkę kurkumy, aby potrawa nabrała ładnego żółtego koloru

Sposób przygotowania

Zmiksować jogurt, migdały, przyprawy oraz pomidory. Kurczaka pociąć w kostkę i lekko przysmażyć na oleju. Przełożyć do głębokiego rondla lub woka. Zalać blandingiem jogurtowo-pomidorowym. Na patelni rozpuścić masło i poddusić na nim cebulę, dodać całość do kurczaka. Wszystko razem dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać kurkumę oraz wiórki kokosowe, ewentualnie dodatkowo przyprawić. Na końcu domieszać kolendrę i śmietanę (ja pominęłam, bo indian korma wyszła mi idealna czyli taka jaką pamiętam, a kolendry nie miałam.) Podawać np. z pieczywem naan.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

wtorek, 8 września 2009

Gulasz z piersi indyczej

Gulasz ten przygotowałam będąc z wizytą u moich rodziców. Kilka składników, szybki czas przygotowania, mało kłopotliwa potrawa a bardzo smaczna. Planowałam, że zjemy go w towarzystwie bułek na parze, ale niestety nie mogłam ich nigdzie dostać, a za późno było abym sama takie nastawiała. Gulasz zjedliśmy w końcu z ziemniaczkami.



Składniki
  • duża pierś indycza
  • kilka małych marchewek, pokrojonych w kosteczkę
  • mix kolorowych papryk, pokrojonych w kosteczkę
  • kilkanaście pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • torebka Fixu Knorra "Gulasz"
  • ulubione przyprawy: do smaku, u mnie na pikantnie:)
  • olej do podsmażenia mięsa
Sposób przygotowania

Pierś indyczą kroimy w wąskie paseczki lub kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz pieczarki. Gotujemy aż warzywka zmiękną, dodajemy fix. Całość mieszamy od czasu do czasu i doprawiamy do smaku. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzoną w wodzie.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

piątek, 4 września 2009

Grochówka z kiełbaską

Grochówka - jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesiennym. Bardzo sycąca i taka aromatyczna, że nie odmówię dokładki. Moją zupkę przygotowuję na bulionie w proszku bądź w kostkach - to taka szybka wersja. Jeśli natomiast mam więcej czasu to wywar gotuję na żeberkach. Obie wersje są pyszne.



Składniki

ok.2 litry wody (w dwóch ratach, bo część groch wypija:)
bulion warzywny w proszku
2 szklanki grochu łuskanego w połówkach
4 kiełbaski
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
2 spore ziemniaki
łyżka przecieru pomidorowego (mam otwarty słoiczek więc dodaję gdzie się da:)
przyprawy: jarzynka, maggi, majeranek, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania

Z wody i bulionu (plus ziele angielskie, liść laurowy) przygotowujemy wywar. Na gotujący się wywar wrzucamy połówki grochu i gotujemy (ok.20 minut). W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę i ziemniaki: myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotującego się grochu. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Całość doprawiamy do smaku. Ewentualnie podlewamy wodą jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy jeszcze jakieś 20-30 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Smacznego!