poniedziałek, 14 września 2009

Kurczak na białym winie

Przedstawiam przepis z pierwszego testowania mojego rzymskiego garnka. Oryginał opublikowano na stronie producenta.



Składniki na 4-6 porcji
  • 1 kurczak (1,5kg)
  • 2 łyżki masła (70g Flory Light)
  • 1 łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie suszone)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu (u mnie z kostki)

Sposób przygotowania

Kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie wycieramy go do sucha. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ziołami, solą oraz pieprzem. Dokładnie smarujemy kurczaka wewnątrz i z zewnątrz mieszaniną masła i przypraw. Wkładamy tak przygotowanego kurczaka do wcześniej namoczonego wodą rzymskiego garnka. Polewamy kurczaka winem i bulionem i wkładamy go do piekarnika na ok. 75 do 90 minut.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze (przy 6 porcjach)

Porcja zawiera średnio 320 kcal, a w tym 30g białka, 20g tłuszczu oraz 1g węglowodanów.


Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

Brak komentarzy: