Jest to ulubiona sałatka mojej połówki, więc i często ją robię. Z reguły korzystam przy tym z sezonowych warzywek lub tych, które akurat znajdują się w lodówce, a takie "gotowanie" to ja lubię.
Składniki wersji dzisiejszej:)
- kapusta pekińska - 12 mniejszych liści, pokrojone w cienkie paski
- kawałek pora, posiekany w paseczki
- kawałek cebuli, posiekana w kostkę
- duża pierś z kurczaka ok.450g, pokrojona w małą kostkę, obsmażona na patelni i przyprawiona przyprawą gyros
- przyprawa gyros - ilość "na oko"
- 1 średnia papryka, pokrojona w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- marynowane pieczarki, 1/2 słoiczka w plasterkach
- 1/2 puszki kukurydzy
- 50g sera cheddar, starkowany
- 20g sera mozzarella, starkowany
- 250ml majonezu ( u mnie Miracel Whip) ilość podaję "na oko"
- 100ml ketchupu - ilość podaję "na oko"
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Składniki sałatki układamy warstwami, choć warstwy się mieszają (porównaj obrazki). U mnie na dole jest 1/4 kapusty, następnie 1/3 pora z cebulą, a potem garściami sypię po 1/3 kolejnych składników, całość przykrywam warstwą sosu majonezowo-ketchupowego, a potem znowu układam warstwę z 1/4 kapusty i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnie warstwy u mnie do kapusta pokryta sosem i wierzch posypany mieszanką serów.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
3 komentarze:
Uwielbiam gyrosa, a Twoja sałatka wygląda pysznie aż się prosi aby ją zjeść :)
ale kolorowo!
też lubię taką sałatkę
tą w wersji 'gyros' każdy chyba robi na swój sposób i zawsze jest pyszna
Moja ulubiona sałatka. Po prostu ją kocham :D Inne fajne przepisy są też na Sałatka Gyros przepis
Prześlij komentarz