czwartek, 23 kwietnia 2009

Zupa-krem z pora z ciecierzycą

Kilka dni temu przeszłam na Dietę South Beach, dlatego też na chwilkę obecną zapominam o pachnących chlebkach, drożdżowych wypiekach, ryżach, makaronach, kaszach, nawet o owocach...za to będę jadać chude mięsko, jaja, nasiona strączkowych, krewetki, dania z rybkami, nabiał i mnóstwo wszelakich warzywek. Dziś prezentuję Wam mój zupkowy eksperyment w sam raz na obiad bądź kolację na I fazie SB.


Składniki na ok. 1,2 l zupy (5-6 porcji)
  • ok.750 ml wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 1,5 łodygi pora (ok.350g)
  • łyżeczka margaryny Flora light
  • 3 serki topione fit - trójkąciki (naturalne)
  • 20g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (można dać więcej)- startego na tarce
  • przyprawy: jarzynka, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki
  • 200g suchego ziarna ciecierzycy - wymoczonej przez noc i ugotowanej
Sposób przygotowania

Z wody i kostek rosołowych gotujemy wywar. W szklance wywaru rozpuszczamy topione serki. Na patelni rozgrzewamy Florę, podsmażamy na niej posiekanego pora. Chwilę dusimy, aż por zmięknie - uważamy aby nie przypalić. Pora dodajemy do reszty wywaru, chwilę gotujemy, dodajemy wywar z serkami. Całość miksujemy. Zupę-krem doprawiamy wedle uznania i dorzucamy starty ser oraz ugotowaną ciecierzycę.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Porcja zupy (200g) to 163 kcal, a w tym 10g białka, 5g tłuszczu oraz 20g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

2 komentarze:

jo.na pisze...

Wygląda niezwykle smakowicie i do tego wiosennie:)Aj możne się i skuszę!!!

olalala pisze...

Cudny kolor! No i z cieciorką. Mniam, mniam ;).