piątek, 24 kwietnia 2009

Pasztet z soi

Do zrobienia tego pasztetu użyłam wyłącznie składników dozwolonych na I fazie South Beach. Znajdziecie tu zatem ziarno soi, pieczarki, dozwolone warzywka oraz piniowe orzeszki, a wszystko zapieczone w foremce wysypanej ziarnem sezamu.


Składniki
  • 350g suchego ziarna soi
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • kawałek białej części pora
  • mała pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 10 dużych pieczarek
  • łyżka margaryny Flora Light do podsmażenia cebuli i pora
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, jarzynka, gałka muszkatołowa i inne
  • ok. 3/4 szkl. wody z gotowania soi
Na wierzch
  • 20g orzeszków pinii
Do wysmarowania formy
  • oliwa
  • ok. 20g ziarna sezamu
Sposób przygotowania

Soję moczymy ok.12 godzin. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok.1,5 h (nie zaleca się solić ziaren w tej fazie). Osobno gotujemy seler i korzeń pietruszki. Posiekane cebule i pora podsmażamy do miękkości na margarynie. Ugotowaną soję mielimy na gładką masę wraz z jarzynami oraz cebulą i porem. Do masy dodajemy jajka, pokrojone w małe kawałki i podduszone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Na końcu dodajemy wodę z gotowania soi, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Wszystko razem mieszamy. Masę pasztetową przekładamy do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej ziarnem sezamu. Na wierzchu rozkładamy orzeszki pinii. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 h. Można podawać i na ciepło i na zimno.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

Brak komentarzy: