poniedziałek, 6 kwietnia 2009

Frikadelki z pieczarkami

Z tymi kotlecikami to było tak, że najpierw upiekłam bochenek z ricottką w ramach Weekendowej Piekarni. No i jak już ten chlebek leżał upieczony to stwierdziliśmy, że fajnie by było zjeść do niego takiego mielonego kotlecika - i takim sposobem na nasz stół trafiły te oto mięsne frikadelki.


Składniki na 12 dużych/24 mniejszych kotlecików*
  • 500g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki)
  • 5 pieczarek, posiekanych i podduszonych na patelni
  • 1 średnia cebula, starta na miazgę
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb (u mnie mieszanka pszennych i żytnich)
  • 3 spore łyżeczki musztardy bawarskiej
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek suszony, jarzynka
  • olej do zrumienienia kotlecików
*ja zrobiłam 9 grubszych, a z pozostałych 3 części masy - 6 mniejszych frikadelek

Sposób przygotowania

Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, całość mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kaloryczność oraz wartości odżywcze

Jeden duży frikadelek to 114 kcal, a w tym 9g białka, 8g tłuszczu oraz 1g węglowodanów.

Kliknij na obrazku aby powiększyć


Smacznego!

Brak komentarzy: