czwartek, 22 kwietnia 2010

Deser z jeżynami i kokosową posypką

Prosty deser z mrożonymi owocami według pomysłu na Deser malinowy. Tym razem wybrałam jeżyny i dorodne jagody. Z nowości pojawiła się kokosowa posypka, którą kiedyś upatrzyłam u mojej cioci na cieście i bardzo mi smakowała w takiej wersji.


Składniki
  • kilka ciasteczek Digestive
  • likier o smaku toffi
  • 250ml śmietanki do ubijania (38% tł.)
  • ok. 100g cukru pudru (do śmietany)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżka żelatyny rozprowadzona w 2 łyżkach mleka
  • mrożone jeżyny i jagody (nie rozmrażałam)
  • wiórki kokosowe, przyrumienione na suchej patelni, z dodatkiem cukru pudru
Sposób przygotowania

Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier puder i kilka kropli aromatu waniliowego. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuściłam żelatynę wcześniej zalaną mlekiem. Dodałam do ubitej śmietanki i całość wymieszałam. W szklanej głębokiej miseczce rozłożyłam część połamanych ciasteczek, które pokropiłam likierem o smaku toffi i wymieszałam. Na to wyłożyłam część bitej śmietany, jeżyny i jagody, kolejno ciastka skropione likierem, posypkę z kokosu, na wierzch reszta śmietany, posypka kokosowa i jeżyny. Gotowy deser włożyłam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Jedliśmy po ok. 4h od przygotowania.

Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Sprawia wrażenie bardzo lekkiego.
A ja właśnie na takie desery mam teraz największą ochotę.
Szkoda, że nie mam zamrożonych żadnych letnich owoców...

myniolinka pisze...

smakowite!!! mam jeszcze woreczek jagód to może się skuszę...:)

magda k. pisze...

uwielbiam takie desery, ale bym się ucieszyła z takiej miski pełnej smakowitości

asieja pisze...

kwaśne jeżyny!
jedne z tych najpyszniejszych owoców.

reve82 pisze...

to deser "ostatkowy" czyli przed dietką, więc przyznaję że była wyżerka:)

anytsujx pisze...

Jakie wspaniałości są w tym deserku, brzmi pysznie :)