Pyszny pieczony w całości kurczak na rodzinny weekendowy obiad. Tym razem przygotowałam ziołową marynatę, którą nasmarowałam kurczaka dzień przed przygotowaniem. A do kurczaczka zjedliśmy ziemniaczki typu flødekartofler.
Składniki
- 1 kurczak ok.1,5 kg
- sól, pieprz, słodka papryka
- kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- mieszanka majeranku i ziół prowansalskich rozprowadzona w oleju
- odrobina wody z dodatkiem jarzynki do naczynia w którym upieczemy kurczaka (jeśli chcemy więcej sosu)
Sposób przygotowania
Umytego i osuszonego ręcznikiem kuchennym kurczaka nacieramy przyprawami, ziołową marynatą i obkładami plasterkami czosnku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, bądź na noc. Wykładamy do naczynia z odrobiną wody z dodatkiem jarzynki. Pieczemy w 180 st. ok. 1,5h (ja piekłam z termoobiegiem przez większą część czasu - ponadto zasada jest taka, że pieczemy tyle godzin ile drób waży w kg). Aby drób nie wyszedł za suchy w trakcie pieczenia możemy go od czasu do czasu polać tworzącym się sosikiem.
Smacznego!
1 komentarz:
Zazdroszczę umiejętności pieczenia kurczaka.
Prześlij komentarz