czwartek, 15 kwietnia 2010

Kurczak w ziołach

Pyszny pieczony w całości kurczak na rodzinny weekendowy obiad. Tym razem przygotowałam ziołową marynatę, którą nasmarowałam kurczaka dzień przed przygotowaniem. A do kurczaczka zjedliśmy ziemniaczki typu flødekartofler.




Składniki
  • 1 kurczak ok.1,5 kg
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • mieszanka majeranku i ziół prowansalskich rozprowadzona w oleju
  • odrobina wody z dodatkiem jarzynki do naczynia w którym upieczemy kurczaka (jeśli chcemy więcej sosu)
Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego ręcznikiem kuchennym kurczaka nacieramy przyprawami, ziołową marynatą i obkładami plasterkami czosnku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, bądź na noc. Wykładamy do naczynia z odrobiną wody z dodatkiem jarzynki. Pieczemy w 180 st. ok. 1,5h (ja piekłam z termoobiegiem przez większą część czasu - ponadto zasada jest taka, że pieczemy tyle godzin ile drób waży w kg). Aby drób nie wyszedł za suchy w trakcie pieczenia możemy go od czasu do czasu polać tworzącym się sosikiem.

Smacznego!

1 komentarz:

Aleksandra Rybinska pisze...

Zazdroszczę umiejętności pieczenia kurczaka.