poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Schab pieczony z żurawiną i śliwką

Dziś prezentuję potrawę z naszego wielkanocnego stołu. Faszerowany suszonymi żurawinami i śliwkami schab. Coś niesamowicie pysznego! Robiony po raz pierwszy, więc tym bardziej cieszy, że udał się nam wybornie.


Składniki
  • 1kg schabu bez kości
  • 1,5 torebki gotowej przyprawy do pieczonego schabu Kamis (można oczywiście doprawić po swojemu, ale mieszanka ułatwia dobór odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw)
  • olej do rozprowadzenia przyprawy
  • suszona żurawina, namoczona we wrzątku z dodatkiem półsłodkiego czerwonego wina
  • suszona śliwka, namoczona we wrzątku z dodatkiem półsłodkiego czerwonego wina
Marynata
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki sos Worcestershire
  • pół szkl. półsłodkiego czerwonego wina
  • kilka suszonych śliwek
Sposób przygotowania

Schab nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką przyprawy i oleju. W schabie ostrym nożem wycinamy "tunel", który wypełniamy mieszanką suszonych owoców, wcześniej wymoczonych we wrzątku i winie. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski, skrapiamy olejem, sosem Worcestershire i podlewamy winem. Dorzucamy kilka śliwek. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin, bądź na noc. Mój schab piekłam po 24h od zamarynowania. Pieczemy w 180-200st. C przez godzinę. Piekłam pod przykryciem.

Smacznego!


2 komentarze:

asieja pisze...

u nas schab faszeruje się śliwkami
dodatek żurawin to też fajny pomysł

Anonimowy pisze...

mozna go zrobić również ze śliwkami i rodzynkami PS dodając sok żurawinowy