Prosty deser z mrożonymi owocami według pomysłu na Deser malinowy. Tym razem wybrałam jeżyny i dorodne jagody. Z nowości pojawiła się kokosowa posypka, którą kiedyś upatrzyłam u mojej cioci na cieście i bardzo mi smakowała w takiej wersji.
- kilka ciasteczek Digestive
- likier o smaku toffi
- 250ml śmietanki do ubijania (38% tł.)
- ok. 100g cukru pudru (do śmietany)
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżka żelatyny rozprowadzona w 2 łyżkach mleka
- mrożone jeżyny i jagody (nie rozmrażałam)
- wiórki kokosowe, przyrumienione na suchej patelni, z dodatkiem cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier puder i kilka kropli aromatu waniliowego. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuściłam żelatynę wcześniej zalaną mlekiem. Dodałam do ubitej śmietanki i całość wymieszałam. W szklanej głębokiej miseczce rozłożyłam część połamanych ciasteczek, które pokropiłam likierem o smaku toffi i wymieszałam. Na to wyłożyłam część bitej śmietany, jeżyny i jagody, kolejno ciastka skropione likierem, posypkę z kokosu, na wierzch reszta śmietany, posypka kokosowa i jeżyny. Gotowy deser włożyłam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Jedliśmy po ok. 4h od przygotowania.
Smacznego!
6 komentarzy:
Sprawia wrażenie bardzo lekkiego.
A ja właśnie na takie desery mam teraz największą ochotę.
Szkoda, że nie mam zamrożonych żadnych letnich owoców...
smakowite!!! mam jeszcze woreczek jagód to może się skuszę...:)
uwielbiam takie desery, ale bym się ucieszyła z takiej miski pełnej smakowitości
kwaśne jeżyny!
jedne z tych najpyszniejszych owoców.
to deser "ostatkowy" czyli przed dietką, więc przyznaję że była wyżerka:)
Jakie wspaniałości są w tym deserku, brzmi pysznie :)
Prześlij komentarz