niedziela, 11 kwietnia 2010

Omlet jajeczny ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Omlet - z reguły jadany na śniadanie, dostosowany do zaleceń diety South Beach. Bardzo sycący i pożywny.



Składniki na 2 porcje
  • 3 - 4 jajka
  • trochę mleka/wody do rozprowadzenia jaj
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania patelni
  • ser mozzarella w kulce, pokrojony w cienkie plastry
  • kilka liści świeżego szpinaku, z grubsza poszatkowanych
  • kilka pomidorków suszonych, mogą być w zalewie

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy i podlewamy odrobiną wody/mleka. Mieszaninę wylewamy na gorącą patelnię. Chwilę smażymy, aż się lekko zetnie góra. Wtedy wykładamy plastry sera mozzarella, rozrzucamy szpinak i kawałki suszonych pomidorów. Omlet składamy na pół na patelni i jeszcze chwilę podpiekamy (ja nie lubię mokrego omleta, więc zawsze czekam do całkowitego ścięcia się jajek). Podajemy np. w towarzystwie rzeżuchy i świeżych pomidorków.

Smacznego!

Brak komentarzy: