Ten pyszny sosik wypatrzyłam w Kuchni Agaty jak tylko się pojawił i wiedziałam, że na pewno go zrobię. I tak nadeszła ta chwila. Pyszny kremowy sos podałam z makaronem, do tego była jeszcze panierowana panga i lekka sałatka z brokułem. Prawdziwa uczta, a każdy mógł wybrać to na co miał ochotę:) Właściwie to można podać wyłącznie makaron z tym sosikiem, bo już to samo danie jest bardzo sycące. Polecam!
Składniki
Gorgonzolę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, połączyć z kremowym serkiem. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, ser rozprowadzić śmietanką tworząc gładki kremowy sos. Ewentualnie doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać ugotowany makaron.
- 200 g gorgonzoli
- 200 g serka kremowego philadelphia
- ok. 125ml słodkiej śmietanki (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać)
- przyprawy do smaku (pieprz, gałka muszkatołowa)
- 500 g makaronu (np. tagiatelle lub penne)
Gorgonzolę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, połączyć z kremowym serkiem. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, ser rozprowadzić śmietanką tworząc gładki kremowy sos. Ewentualnie doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać ugotowany makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz