sobota, 20 marca 2010

Mini zapiekanki z mięsa indyczego z pieczarkowym farszem

Pomysł na mało kłopotliwy obiad. Kupiłam mielone mięsko, z którego miały być kotleciki, ale taki zapracowany dzień się trafił, że potem już nie chciało mi się stać przy patelni. Tym sposobem powstały owe zapiekanki, które same się robiły w piekarniku.


Składniki
  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • kilkanaście dorodnych pieczarek
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz, koperek
  • trochę oleju do podsmażenia pieczarek i do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania

Pieczarki oczyściłam i poddusiłam z siekaną cebulą na patelni. Doprawiłam solą i pieprzem.
Mięso doprawiłam, połowę rozdzieliłam do 4 małych foremek lekko posmarowanych olejem. Na to wyłożyłam farsz pieczarkowy, który przykryłam resztą mięsa. Posypałam koperkiem i zapiekałam ok.25 minut w 200 st C. Podałam w towarzystwie duszonej soczewicy z cebulką i lekkiej sałatki ze szpinaku i pomidorków.

Smacznego!

Brak komentarzy: