Uwielbiam drożdżowe wypieki, a takie słodkie drożdżowe bułeczki z przepysznym nadzieniem w szczególności. W oryginale buchty były ze śliwkami, ja natomiast skorzystałam z tego co akurat mieliśmy w domku, a znalazł się waniliowy serek na sernik, trochę miodu dla osłody oraz zimowe przetwory z jabłek, które doprawiłam cynamonem. Przepis wypatrzony u Liski.
Składniki (zrobiłam 8 dużych bucht, piekłam w tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia)
- 125ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego do polania
- odrobina cukru kryształu
- waniliowy serek na sernik dosłodzony miodem
- dżem z przetartych jabłek, z dodatkiem cynamonu
Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć do filiżanki i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić. Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło. Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 części. Każdą część lekko rozpłaszczyć i napełnić ulubionym nadzieniem, uformować potem kulkę i ułożyć w formie np. tortownicy. Uformowane buchty odstawić do wyrastania na 30 minut. Przed pieczeniem polać roztopionym masłem i posypać cukrem kryształem. Piec 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz