piątek, 26 marca 2010

Buchty z nadzieniem

Uwielbiam drożdżowe wypieki, a takie słodkie drożdżowe bułeczki z przepysznym nadzieniem w szczególności. W oryginale buchty były ze śliwkami, ja natomiast skorzystałam z tego co akurat mieliśmy w domku, a znalazł się waniliowy serek na sernik, trochę miodu dla osłody oraz zimowe przetwory z jabłek, które doprawiłam cynamonem. Przepis wypatrzony u Liski.



Składniki (zrobiłam 8 dużych bucht, piekłam w tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia)
  • 125ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
Dodatkowo
  • 50 g masła roztopionego do polania
  • odrobina cukru kryształu
Nadzienie
  • waniliowy serek na sernik dosłodzony miodem
  • dżem z przetartych jabłek, z dodatkiem cynamonu
Sposób przygotowania

Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć do filiżanki i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić. Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło. Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 części. Każdą część lekko rozpłaszczyć i napełnić ulubionym nadzieniem, uformować potem kulkę i ułożyć w formie np. tortownicy. Uformowane buchty odstawić do wyrastania na 30 minut. Przed pieczeniem polać roztopionym masłem i posypać cukrem kryształem. Piec 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy: