Te tosty to konieczność wykorzystania czerstwiejącego pszennego chlebka. Ten ostatni zapewne nie smakowały za bardzo po kilku dniach, jakie zdążył przeleżeć w chlebaku. Natomiast zapieczony jako tost sprawdził się świetnie, a smakował fantastycznie, bo bardzo chrupiąco a do tego to "nadzienie" na wierzchu. Jak taka mała pizza. Pycha obiad:)
Składniki
- 4 duże kromki najprostszego chleba pszennego (kromki są duże, bo bochenek upiekła maszyna do chleba)
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- kilka pieczarek
- mała cebula
- odrobina soli i pieprzu
- papryka marynowana
- kukurydza z puszki
- kilka zielonych oliwek
- żółty ser do posypania
Sposób przygotowania
Kromki chleba kroimy na mniejsze tosty, smarujemy przecierem pomidorowym i obsypujemy ziołami. Na patelni podduszamy pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe przekładamy na przygotowane tosty, które następnie okładamy kawałkami przygotowanych dodatków. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180-200 st C, aż z tostów zrobią się chrupiące grzanki, a serek ładnie się rozpuści.
Smacznego!
1 komentarz:
Tosty wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością wypróbuję Twój przepis :). Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, w którym teraz co dziennie przyrządzam sobie różne zapiekanki. Najczęściej robię je na śniadanie i podaję do porannej kawy. Taki posiłek jest idealny na początek każdego dnia.
Prześlij komentarz